Doel onderzoek
Uit een eerder gehouden enquête onder telers kwam naar voren dat roest beïnvloedt wordt door (1) het organische stof gehalte, (2) de pH, en (3) het zoutgehalte van de bodem. Ook (4) het afdekken van de aspergeruggen met folie kan de problemen met roest verminderen. Doel van het onderzoek is om deze factoren te toetsen op hun effect op de mate van roest in asperge. Het onderzoek wordt gefinancierd door Productschap Tuinbouw (PT), Aceera BV en Stichting Aspergefonds (SAF).Om het effect van organische stof te onderzoeken is er een voorjaarstoepassing met champost uitgevoerd. Aan het eind van het jaar, nadat het aspergeloof vernietigd is, zal in een van de objecten een najaarstoepassing met champost worden uitgevoerd. Om de pH te verhogen is een van de objecten bekalkt met Dolokal Supra.
Het zout is als een rijenbehandeling toegepast, zodat een homogene verdeling van het zout over de rij werd verkregen. In één object is het zout op de kop van de plant aangebracht, om het zout op de plaats van werking te brengen. Daarnaast liggen er een aantal varianten in de proef zonder zout, om het effect van zout op roest op zichzelf te kunnen beoordelen.
Standaard wordt gewerkt met het aanbrengen van de folie na het doorfrezen en opploegen van de bedden. Een aspergerug per perceel bleef onbedekt, en een ander zal al in november bedekt worden met folie.
Oogst eerste asperges
Op 22 april is begonnen met de oogst van de eerste asperges. Over het algemeen was de roestaantasting tot nu toe sterk wisselend per perceel. Of er verschillen in roestaantasting binnen de objecten zijn is op dit moment nog niet bekend.Bron: Bert Evenhuis & Jos Wilms, PPO Vredepeel