Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Colourfultaste presenteert:

De passie van de teler

In Nederland zijn ruim 400 paprikatelers en bijna 350 komkommertelers te vinden. Samen zijn zij goed voor meer dan 1800 hectare land waarop dagelijks gewerkt wordt om een schoon, gezond en vooral lekker Nederlands product te telen. Nederland loopt al jaren voorop als het gaat om haar vooruitstrevende manier van telen. Onlangs is bijvoorbeeld naar voren gekomen dat de Nederlandse kas een zeer energie-efficiënt systeem heeft en zelfs energie oplevert die gebruikt kan worden om omringende huishoudens van elektriciteit te voorzien. Een bezoekje aan het Improvement Centre in Bleiswijk bevestigt dit nogmaals. In dit high tech centrum werken verschillende partijen, van zaad- tot glastechnologie bedrijven samen om optimale kweeksystemen te creëren voor de Nederlandse teelt.



Als teler betekent dit dat je natuurlijk continu in beweging bent om mee te kunnen groeien met de markt. Toch is dat high tech karakter maar beperkt verantwoordelijk voor de hoge kwaliteit van het Nederlandse product. De échte reden dat er geen land in de wereld is waar men constant zo’n mooi product kan leveren als in Nederland is omdat daar de passie van de Nederlandse teler ontbreekt.

De passie van de teler is niet als de vurige passie van een Spaanse flamencodanser of de luidruchtige passie van een Braziliaanse voetbalfan. De passie van de Nederlandse teler is subtiel. Als je ooit eens voet hebt gezet in één van hun kassen dan weet je waar die passie in schuilt. Een warme ietwat vochtige lucht omringt je zodra je binnenstapt en maakt het meteen aangenaam waarbij de geur van groen een licht verfrissende werking heeft. Bovendien is het licht in een kas, helder licht waardoor kleuren tot leven komen. Dan de ruimte, want wat een ruimte is er in een kas! Veel telers maken zelfs gebruik van fietsen om zich snel te kunnen voortbewegen in hun heiligdom.



Op deze plek van groene rijkdom worden de planten optimaal vertroeteld. Continu is de teler erop gefocust dat iedere plant precies datgene krijgt wat ze nodig heeft. Genoeg licht, genoeg water, genoeg voeding. Bovendien zijn er zogenaamde waarschuwingsplanten aanwezig. Mocht er een ziekte de kas insluipen, dan is dat het eerste te zien aan deze plant. Zo kan de teler onmiddellijk ingrijpen om te zorgen dat de paprika- en komkommerplanten niet ziek worden. En dan niet met harde hand door te spuiten, maar graag met natuurlijke middelen. Zo wordt gebruik gemaakt van wespen, lieveheersbeestjes en allerlei andere kleine goede beestjes. De goede beestjes eten de slechte beestjes op, precies zoals moeder natuur het bedacht heeft. Zo worden de planten en hun vruchten gekoesterd en vertroeteld als het meest dierbare bezit.

En dan wordt het november. Voor de meeste telers is het dan grote schoonmaak. Helemaal van de grond af aan begint de teler met een nieuwe kroost om voor ons weer een heel seizoen een prachtig product te kunnen kweken. Zo kunnen wij vanaf april weer volop genieten van een product vol smaak. Overigens is een klein percentage van het areaal belichte teelt, waardoor ook in de winter producten geleverd worden.



Dat is de passie van een nuchtere Hollandse teler. Misschien geen vuur of luide schreeuw, maar puur, zoals het past bij iemand die druk in de weer is om de planten optimaal te verzorgen. Het resultaat is een prachtig eindproduct: heerlijke kleurrijke smulgroenten!

Bron: Colourfultaste
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer