
Helmoed Meijer nam 25 jaar geleden de tuin van zijn vader over. Hij zocht voor het areaal van 8.000 m2 een 'kleine' teelt en kwam zodoende uit bij de courgettes. "Twintig jaar geleden was de consumptie ongeveer gelijk met die van aubergines. Iedereen voorspelde toen een grotere toekomst voor de courgettes, maar de concurrentie uit Spanje heeft de courgetteteelt de das om gedaan. Wij zijn achteruit gehold en de aubergines vooruit", vertelt de teler. Hij schat in dat er momenteel nog zo'n 15 hectare courgettes onder glas wordt geteeld, waarvan 10 hectare van The Greenery. "Het was ooit 25. Het areaal neemt ieder jaar af, maar de bodem is nu wel in zicht. Zeven dagen per week is de teler in de weer met het snijden en bestuiven. Ik ga door tot begin juli. De tweede planting is van augustus tot oktober."

Helmoed heeft één losse kracht in dienst, maar waagt zich niet aan scholieren. "Ik moet er op zondagochtend ook vanuit kunnen gaan dat ze er staan en dat is niet zo'n vanzelfsprekendheid bij scholieren. Daarbij is het een specialistisch werk", legt Helmoed Meijer uit. Met een eigen website én deelname aan beurzen probeert hij daarbij ook nog eens consumenten warm te maken voor het consumeren van courgettes. Helmoed kent al zijn Nederlandse collega-courgettetelers. "Dat heb je na 20 jaar". Verschillen in teeltwijzen zijn er amper. "Het weer is bepalend voor wat er gebeurt. Als alles normaal loopt, doet iedereen hetzelfde. Belichting is niet aan de orde. Er is de hele winter door zoveel aanbod uit landen als Spanje, Egypte en Israël. Daar is het een bulkproduct." Door de Nederlandse courgettetelers wordt er tweemaal per jaar, in januari en augustus, geplant.

De teler heeft verschillende proeven gedaan om ronde courgettes te telen. Ook had hij vorig jaar een hoekje ingeruimd voor witte courgettes. "Volgens de experts zou er een markt voor moeten zijn, maar uiteindelijk valt de afzet vaak tegen. Het product was goed, maar er was geen vraag en handel. In de 20 jaar dat ik teel zijn er maar twee verschillende rassen in zowel de gele als de groene courgettes geweest." Driekwart van de bolcourgettes van Helmoed Meijer gaan weg via Eminent en de rest via The Greenery. "Op een drukke dag gaan er wel 400 doosjes weg", vertelt Helmoed Meijer. "'Geel' is geen supermarkthandel, maar wordt vooral gebruikt in hotels en restaurants. Enerzijds ben je daar blij, want je wordt niet uitgeknepen, maar anderzijds ligt de groeimarkt wel bij de consument!"

Voor meer informatie:
Kwekerij H. Meijer
Plaats Langeveld 13
2681 PG Monster
Tel: 06-53815651
www.eetcourgette.nl