Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
faillissement Urban Farmers

“Vertical farming in Nederland is een moeilijk ding”

Tholen - Een prestigeproject in de moeilijkheden, dat trekt altijd flink de aandacht. Zo ook het faillissement van Urban Farmers. Het bedrijf teelde op het dak van een voormalig bedrijfspand in de Televisiestraat in Den Haag groenten en kweekte vis. Het project werd van het begin af aan al met scepsis bekeken en het faillissement roept veel reacties op. Is er wel ruimte voor Urban Farming in Nederland?

Pand & faillissement
Om eerst duidelijkheid te scheppen: het dinsdag failliet verklaarde UF de Schilde is het bedrijf dat gevestigd is in het pand "The New Farm" in Den Haag. Het pand zelf, inclusief de dakkas, is in bezit van de Starterspanden Den Haag BV en UF de Schilde fungeerde als huurder. Het bedrijf teelde en verkocht groenten en verzorgde rondleidingen op de zesde etage van het gebouw en natuurlijk de dakkas.

Voor die dakkas zelf zijn zeker kansen, vindt Reinier Donkersloot van Consult2Grow. Hij is betrokken bij The New Farm, het bedrijf dat in opdracht van de gemeente Den Haag de invulling van het pand verzorgt volgens een concept dat zich richt op voedselproductie, circulariteit en duurzaamheid. "Voorop gesteld: vertical farming in Nederland is een moeilijk ding - tenzij je een niche markt kunt bereiken. Je hebt natuurlijk niet echt lokale productie nodig, de teelt is suboptimaal en je kas is zo 5-8 keer duurder dan in het Westland", vertelt hij. Toch liggen er zeker kansen voor het concept. "Het huidige faillissement is een stap in een langer proces. Ik zie zeker mogelijkheden voor andere gewaskeuzes: forel of snoekbaars in plaats van het relatief goedkope tilapia, en aardbeien en blauwe bessen in plaats van tomaten en komkommers, die ook om de hoek geteeld worden. Dan nog is het niet makkelijk, maar heb je wel een product wat een andere beleving geeft en anders te vermarkten is."

Samen met de curator wordt nu gezocht naar dit soort mogelijke alternatieven. "Het is nu belangrijk om goed om te gaan met de aanwezige vissen en hoe we zoveel mogelijk arbeidsplaatsen kunnen behouden in een nieuwe invulling met onder andere kweek voor beleving en educatie, horeca en events." Reinier hoopt op korte termijn een nieuwe invulling van de dakkas te kunnen presenteren.

Hospitality
In mei dit jaar ging ook de moedervennootschap van Urban Farmers, UrbanFarmers AG, failliet. In een interview met een Zwitserse publicatie eerder dit jaar vertelde Roman Gaus, medeoprichter en CEO van het bedrijf, dat het van de grond krijgen van Zwitserse urban farming niet makkelijk is gebleken. "In Zwitserland is er weinig onderscheid met de conventionele landbouw. Alle telers zijn hier eigenlijk al urban farmers." Hij vertelde dat 2/3e van het personeel van het bedrijf Urban Farmers in Nederland werkzaam is en gaf aan dat in de Nederlandse vestiging 50% van de omzet vanuit hospitality gerealiseerd wordt: de rondleidingen in het bedrijf, de horeca en het ontvangen van groepen, gasten.

Kan het wel?
Een van de vertical farms die Nederland rijk is, is het Amsterdamse GrowX. "Ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om tomaten te telen in een stadskas, terwijl het Westland, wereldleider in de tomatenproductie, vlakbij is. Het is dan moeilijk te concurreren in prijs," zegt John Apesos van GrowX. Hij benadrukt dat een dakkas iets anders is dan vertical farming. "In de dakkas werden allerlei groenten geteeld, terwijl vertical farms zich er doorgaans op richten om microgroenten te telen voor een niche-markt." Wel zijn vertical farms vaak gevestigd in leegstaande gebouwen.

"Toch denk ik dat Urban Farmers een goede strijd heeft gestreden. Een mooi voorbeeld van een succesverhaal is het Amerikaanse Gothen Greens, dat al op meerdere plekken een dakkas heeft gebouwd. Ongeacht het feit of deze projecten falen of succesvol zijn, blijft de vraag naar voedsel in de 'urban future' bestaan", stelt John. "Nederland heeft alles in zich om in dit opzicht succesvol te zijn. Om te leren van mislukte projecten. De Nederlandse tuinbouwsector heeft jarenlange ervaring met het pionieren met nieuwe productiemethodes. De kracht van de Nederlandse sector is dat het de wereld kan veranderen door nieuwe methodes te blijven ontwikkelen om steden wereldwijd van voedsel te voorzien."

Financiering
De curator is momenteel niet bereikbaar voor commentaar maar geeft in een persbericht het standaard verloop na een faillissement aan: de mogelijkheden voor een doorstart worden onderzocht, er wordt gekeken of het bedrijf open te houden is en er worden waar mogelijk afspraken met leveranciers gemaakt.