Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Horticultural Lighting Conference:

“LED in glastuinbouw nog volop in ontwikkeling”

Tholen – LED-belichting in de glastuinbouw is de laatste jaren volop in ontwikkeling. Er gaat tegenwoordig bijna geen dag voorbij zonder nieuwe inzichten, ontdekkingen en ontwikkelingen op belichtingsgebied. Na de eerste Europese editie van de Horticultural Lighting Conference in Eindhoven in 2017 was het dan ook hoog tijd om weer bij te praten. In de Jaarbeurs Utrecht kwamen ruim 170 deelnemers van over de hele wereld bijeen. Fabrikanten, onderzoekers, telers en andere betrokken partijen kregen op dinsdag 15 mei door een divers gezelschap sprekers de laatste stand van zaken gepresenteerd.


De zaal raakte steeds voller, waarna John Bullock het woord nam.

Bekijk hier de fotoreportage.

Lichtrecept

John Bullock, dagvoorzitter namens organisator Lux, opende de conferentie door het belang van het bespreken van de laatste stand van zaken te benadrukken. Na een applaus voor de sponsoren van de conferentie was het woord aan Xavier Denis van Nichia. Denis wees de zaal op de alsmaar toenemende groei van LED-belichting in de glastuinbouw, maar zonder daarbij eveneens de groei van HPS-belichting te noemen. Dennis verwacht dat de voordelen van LED-belichting, waaronder snellere plantgroei door het kiezen van het juiste lichtspectrum en energiebesparing, de groei van LED nog verder zal doen toenemen.

Terwijl de laatste deelnemers langzaam binnendruppelden, nam Richard Blakey van Würth Elektronik eiSos de zaal vanuit zijn biomedische achtergrond mee in de zoektocht naar het ideale lichtrecept voor de plant. Vervolgens zette Koen Vangorp van MechaTronix de aanwezigen aan het denken over de hoeveelheid licht die er verloren gaat onderweg van lamp naar plant. Vangorp daagde de zaal uit na te denken over oplossingen om lichtverlies zoveel mogelijk te beperken. Waarom zouden voetpaden in de kas bijvoorbeeld licht niet kunnen reflecteren in plaats van absorberen?

Na de eerste drie presentaties was het tijd voor een vragenronde, waarin onder meer werd stilgestaan bij de mogelijke voordelen die SON-T belichting nog steeds heeft voor bepaalde gewassen. Ook greep Vangorp de kans aan om de zaal op te roepen testresultaten te delen, zodat samen gewerkt kan worden aan het verder ontwikkelen van belichtingstechnieken.


Met de klok mee beginnend linksboven de presentaties van Xavier Denis (Nichia), Richard Blakey (Würth Elektronik eiSos), Koen Vangorp (MechaTronix) en tot slot een Q&A.

Indoor en vertical farming
Na een eerste koffiepauze presenteerden Alexander Wilm en Sebastian Olschowski van Osram Opto Semiconductors verschillende tools aan de hand waarvan telers het ideale lichtrecept voor hun gewas kunnen bepalen. Daarna kreeg Gus van der Feltz van de Association for Vertical Farming (AVF) de kans om de zaal mee te nemen in de ontwikkelingen op het gebied van vertical farming. Net als LED-belichting is vertical farming volop in ontwikkeling. Dat brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee waarvoor de AVF probeert oplossingen te bedenken. Zo wil de AVF de kosten van vertical farming terugdringen, de hoeveelheid labels omtrent voedselveiligheid reguleren en mensen opleiden op het gebied van deze relatief nieuwe manier van telen. Iedereen in de zaal werd opgeroepen lid te worden, zodat samen aan de ontwikkeling van vertical farming gewerkt kan worden. Ook John Matcham van Fischer Farms besprak een nieuw teeltconcept, indoor farming. Gedurende zijn verhaal wierp Matcham de nodige vastgeroeste ideeën omver, waarmee hij de zaal aan het denken zette.


Met de klok mee beginnend linksboven achtereenvolgens Alexander Wilm (Osram Opto Semiconductors), Sebastian Olschowski (Osram Opto Semiconductors), Gus van der Feltz (Association for Vertical Farming) en John Matcham (Fischer Farms).

Na een tweede Q&A sessie waarin onder meer werd aangestipt dat de meeste gewassen momenteel helemaal nog niet ontwikkeld zijn voor het telen met LED, was het tijd voor lunch en kon er net als tijdens de koffiepauzes bijgepraat worden. Ook was er de mogelijkheid de stands van de verschillende sponsoren te bezoeken.


De tweede Q&A sessie met van links naar rechts John Bullock (Lux), Sebastian Olschowski, Alexander Wilm, Gus van der Feltz en John Matcham.

Gewas
Eenmaal terug in de zaal deelde dagvoorzitter Bullock namens de organisatie mee dat ook volgend jaar de Horticultural Lighting Conference in Utrecht zal worden gehouden en wel op 13 en 14 mei 2019. De volgende serie sprekers ging vervolgens dieper in op de rol van belichting op plantgroei. Dr. Jaimin S. Patel van het Lighting Research Center van het Rensselaer Polytechnic Institute sprak over de rol van belichting voor het beheersen van ziektes. De uitdaging is om de alsmaar groeiende wereldbevolking te voeden met sneller groeiende gewassen, zonder daarmee het risico te vergroten op toenemende ziektegevoeligheid.

Sreya Ghosh van het John Innes Centre liet de resultaten zien van testen waarmee de groeitijd van granen gehalveerd kan worden. Daardoor is het mogelijk ook sneller nieuwe variëteiten te ontwikkelen. Anja Dieleman van Wageningen University and Research ging de diepte in op het gebied van de tomatenteelt. Dieleman besprak de nodige testresultaten van LED-belichtingsproeven en de effecten van LED op onder meer oogst en smaak. Haar conclusie was dat er nog heel veel onduidelijk is over de specifieke behoefte van gewassen. In de toekomst zou met LED op deze nog te ontdekken specifieke planteisen ingespeeld moeten kunnen worden.


Met de klok mee beginnend linksboven achtereenvolgens het lunchbuffet en de sprekers Dr. Jaimin S. Patel (Lighting Research Center van Rensselaer Polytechnic Institute), Sreya Ghosh (John Innes Centre) en Anja Dieleman (Wageningen University and Research)

De laatste sessie met sprekers werd geopend door Willem van Eldik van Delphy. Ook in de teelt van zachtfruit bleek er uitgebreid getest te worden met belichting met als uiteindelijk doel de teelt van zachtfruit in de West-Europese winter. Willem liet met foto's de snelle veranderingen zien van vollegrondsteelt zo'n twintig jaar geleden naar de huidige substraatteelt onder glas. Tenslotte kwam in de presentatie van Viktor Zsellers van Arrow Electronics ook de term Internet of Things nog aan bod. Zsellers liet verschillende high tech tools de revue passeren die onder andere het controleren van LED-belichting moeten verbeteren. De dag werd afgesloten met een paneldiscussie, waaruit bleek dat er nog heel veel kennis te vergaren is. De belichting in de glastuinbouw is nog lang niet uitontwikkeld. Met dit in het achterhoofd kon iedereen vervolgens nog een laatste drankje drinken.


Met de klok mee beginnend linksboven Willem van Eldik (Delphy), Viktor Zsellers (Arrow Electronics), de paneldiscussie met van links naar rechts Henri Uutela (Ledil), Rhydian Beynon-Davies (G's Growers), Willem van Eldik, Anja Dieleman (Wageningen University and Research) en Richard Blakey (Würth Elektronik eiSos).

Bekijk hier de fotoreportage.


Voor meer informatie:
Horticultural Lighting Conference
www.horticulturelightingconference.com