Potentiële inzichten
"Het is spannend om na te denken over de potentiële inzichten die we kunnen krijgen door samenwerkingsprogramma's op te zetten tussen zaadbedrijven en verticale telers. Dit is dan ook de bepalende factor voor hoe succesvolle variëteiten op dit moment worden geïdentificeerd voor populaire productie methoden, zoals de vollegrondsteelt en beschermde teelt. Een beperking van de vollegrondsproductie is dat het moeilijk is om jaarrond producten van goede kwaliteit te produceren. Dit is vooral belangrijk omdat productiegebieden vaak moeten roteren rond verschillende geografische locaties met verschillende groeiomstandigheden. Door te telen in een beschermde omgeving zijn er minder verschillen in de klimaatomstandigheden, en de productie in een gecontroleerde omgeving, zoals de verticale teelt, gaat nog een stap verder. Ik ben ervan overtuigd dat deze extra controle ervoor zal zorgen dat zaadbedrijven nieuwe, uitstekende variëteiten zullen kunnen identificeren die veel consumenten zullen aantrekken."
Genetische variatie is de sleutel
"De fenomenale hoeveelheid variatie in groenten zullen me altijd blijven verbazen. Maar waarom is deze genetische diversiteit zo belangrijk? Om te beginnen is dit noodzakelijk om aan de marktbehoefte naar nieuwe producten te voldoen. Maar nog belangrijk is dat groentekwekers afhankelijk zijn afhankelijk van deze variatie voor de toekomstige ontwikkeling van nieuwe variëteiten; niet iedere zaad ontwikkelt zich immers goed in een gecontroleerde omgeving. Sterker nog, de brede, internationale diversiteit in genetische materiaal is een van de elementen die producenten in een gecontroleerde omgeving kunnen beoordelen om te kijken welke variëteiten het beste presteren."
Potentieel ontgrendelen met Moleculaire Merkers
"Het veredelen van planten met behulp van moleculaire merkers is een ander belangrijk hulpmiddel bij onder andere vertical farming. In het verleden moesten veredelaars meestal een heel seizoen wachten voordat experimentele gewassen volgroeid waren, waarna ze de kwaliteit van de gewassen konden testen en de beste planten konden selecteren. Om een gewas te verbeteren moesten ze daarom jaren aan de variëteit werken om de ongewilde kenmerken uit te filteren, zonder dat de positieve kenmerken ook verloren gingen. Tegenwoordig kunnen we de genen die verantwoordelijk zijn voor deze kenmerken identificeren, dankzij een zeer efficiënt proces genaamd merkergestuurde veredeling. Als wetenschappers de genetische 'merkers' van verschillende kenmerken hebben vastgesteld - zoals smaak of stevigheid - kunnen wetenschappers het DNA van de zaden of bladeren van jonge planten analyseren en vaststellen wat de ideale kandidaten voor verdelingsexperimenten zijn. Hierdoor wordt het veredelingsproces enorm versneld, en kunnen nieuwe variëteiten veel sneller op de markt worden gebracht. Dankzij doorlopende kweekprogramma's kunnen de goede genetische elementen door middel van introgressie snel omgezet worden in elite genetisch materiaal, wat de weg naar de markt ook veel korter maakt. Voor de vollegrondsteelt is het identificeren van ziekte-resistente kenmerken een belangrijk onderdeel van merker programma's. In een gecontroleerde omgeving kunnen ziektes gemakkelijker onder controle worden gehouden dan in de vollegrondsteelt, dus kan een merker programma met een hoge verwerkingssnelheid gebruikt worden voor andere kenmerken die specifiek zijn bij planten in een gecontroleerde omgeving. Moleculaire merkers kunnen zich daarom bijvoorbeeld op de plantenarchitectuur, tijd voordat de plant volgroeid is, en reactie op kunstlicht gaan richten."
Genbewerking Kan Meer Oplossingen Bieden
"Nieuwe biologische hulpmiddelen als genbewerking zouden mogelijk meer oplossingen kunnen bieden voor de verticale teelt. Door genbewerking kunnen we naar DNA kijken op de manier dat een architect naar de blauwdruk van een huis kijkt, en zo het specifieke stuk DNA binnen een plant vinden die verantwoordelijk is voor belangrijke functies als ziektegevoeligheid of smaak. Dankzij genbewerking kunnen we ook specifieke veranderingen aanbrengen aan de blauwdruk van een plant, zoals het deactiveren van ongunstige kenmerken, zoals gevoeligheid voor bepaalde ziekten. Een ander voordeel van genbewerking is dat links tussen genen die zowel positieve als negatieve kenmerken voortbrengen kunnen worden gebroken, zodat alleen de goede kenmerken worden gebruikt in plantvariëteiten."
"De plantenwetenschap heeft een belangrijke impact op de vollegrondteelt en de beschermde teelt, en helpt telers om heerlijke en voedzame groenten en fruit te produceren. De verticale teelt heeft het potentieel om ook een zeer waardevol hulpmiddel te worden bij het verzekeren van voedselzekerheid, maar de genetica van de gebruikte zaden zal moeten worden aangepast om het potentieel van de teelt volledig te benutten. Ik ben ontzettend benieuwd hoe samenwerkingen tussen zaadbedrijven en vertical farming producenten tot nieuwe, waardevolle en smakelijke producten zullen leiden, en zal de groei van dit nieuwe segment op de voet blijven volgen."
Voor meer informatie:
Monsanto Company