Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Henk Gerichhausen teelde ruim een jaar tomaten in China:

“Ik heb Chinezen vooral geleerd om goed naar een plant te kijken”

Tholen - De ontwikkelingen op glastuinbouwgebied gaan razendsnel in China. "De modernste kassen worden in rap tempo uit de grond gestampt," aldus Henk Gerichhausen. "De grote uitdaging voor China is om ook de teeltkennis mee te laten groeien."

Henk reisde sinds februari 2017 ruim een jaar lang op en neer tussen China en Nederland om zijn kennis over de tomatenteelt over te dragen. Sinds een week is hij weer terug. In een moderne, nog geen twee jaar oude kas van vijf hectare was Henk verantwoordelijk voor de tomatenteelt. De kas kwam tot stand door investeringen van projectontwikkelaar Beijing HongFu International Agriculture.

Plant lezen
Henk had een breed takenpakket in China: "Ik heb Chinezen vooral geleerd om goed naar een plant te kijken. Aan de hand van hoe een plant erbij staat, kun je vervolgens het klimaat in de kas aanpassen. Aan klimaatcomputers is in de moderne kassen geen gebrek, maar je moet wel weten hoe je er precies mee om moet gaan. De kennis over de tomatenteelt, die ik in 40 jaar verzameld heb en die ik van kinds af heb meegekregen van mijn vader, ontbreekt vaak nog in China. In de Nederlandse glastuinbouw ligt die kennis verankerd. Het is aan ons om die kennis ook naar andere landen over te brengen."

Teeltkennis
Henk is zeker niet de enige Nederlander die in het buitenland telers helpt bij het ontwikkelen van hun teeltkennis. "Ik verbleef vaak drie weken achter elkaar in China om vervolgens weer even thuis te zijn. Ik vloog dus elke maand op en neer. Veel vaker wordt er voor gekozen om maandelijks slechts enkele dagen in China door te brengen, maar in die korte tijd is het moeilijk om je teeltkennis goed over te dragen."


Henk met zijn tolk

De taal was uiteraard een uitdaging. Henk had constant een tolk aan zijn zijde die uitstekend Engels sprak. Toch was het lastig om vakinhoudelijke kennis via een tolk aan de Chinezen in de kas over te brengen. Henk: "Zelf ken ik na ruim een jaar in China eigenlijk ook alleen het Chinese woord voor tomaat."

Verpakken
Niet alleen op het gebied van tomatenteelt kan China volgens Henk nog stappen maken. De hele keten, die in Nederland al jaren staat als een huis, is in China nog volop in ontwikkeling. "In China stap je als teler niet zomaar naar een supermarkt om een leveringscontract af te sluiten." Ook de logistiek verloopt anders dan in Nederland. "De eerste keer dat er tomaten opgehaald werden, kwam er een vrachtwagen voorgereden met alleen maar kisten. Die werden vervolgens één voor één ingeladen in plaats van op een pallet. In Nederland is dat ondenkbaar."

Andere blik
Henk leerde in China dan ook vooral om met een andere blik naar de tomatenteelt in Nederland te kijken. "In Nederland berekenen we alles tot drie cijfers achter de komma, omdat de hoge kostprijs daar in Nederland om vraagt. In China zijn ze nog niet zo ver. Daar gaat men een stuk losser om met bijvoorbeeld tijd."



Ook viel het Henk op dat tomatenplukkers tijdens het plukken zelf geen rauwe tomaten aten. "Chinezen eten eigenlijk alles gekookt, waardoor de smaak van tomaten er veel minder van belang is. Het is een uitdaging voor tomatentelers om de Chinezen kennis te laten maken met het zeer diverse smakenpallet van de rauwe tomaat."

Gasprijs
Op termijn verwacht Henk dat de Chinese tomatenteelt efficiënter zal worden. '"De gasprijs is in China bijvoorbeeld erg hoog. Nu worden de gaten nog gevuld door investeerders en door overheidssubsidie, maar daar komt ook een keer een eind aan."
 
Avontuur
Henk zelf gaat na het avontuur in China graag nog een keer de grens over om zijn kennis te delen. "Er is genoeg werk voor mensen die hun vakkennis willen delen. Als ik nu 20 jaar zou zijn, zou ik er voor zorgen dat ik een aantal jaren ervaring met teelt op zou doen. Vervolgens zou ik de wereld over reizen om die kennis te gaan delen. Ik mag zelf dan wel 63 zijn, maar als ik in combinatie met mijn werk ook nog andere landen kan leren kennen, dan ga ik graag nog zo'n avontuur aan."