Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Venlo krijgt 'Kas van de Toekomst' met speciaal solarglas

Tholen - Op het Floriadeterrein in Venlo verrijst binnenkort de 'Kas van de Toekomst'. De kas, die gebouwd wordt met dank aan diverse subsidies, zou energie- en CO2 neutraal moeten worden en kan zelfs energie gaan opleveren. Om dat te bereiken, worden de laatste technologische innovaties op het gebied van Het Nieuwe Telen zoals Air & Energy- en LED-systemen gecombineerd met Dye Sensitized Solar Cells (DSSC) nanotechnologie.



De kas, een prototype van in totaal 1200 vierkante meter, wordt gebouwd door Maurice Kassenbouw. Michel La Crois, directeur bij Maurice Kassenbouw: "Alle ontwerpen liggen klaar. Het is alleen nog even wachten op het speciale glas in de juiste afmetingen."

Zonnepaneel
Het speciale glas is ontwikkeld door Brite Solar Technologies. Nick Kanopoulos, de man achter Brite Solar Technologies: "Het glas dat wij maken is voorzien van een speciale, transparante coating die 70 tot 75 procent licht doorlaat in de frequenties die voor fotosynthese belangrijk zijn. Daarnaast zijn de speciale strepen in het glas, die doen denken aan de achteruit van een auto, zonnecellen die energie opwekken uit zonlicht. Het glas fungeert dus in feite als zonnepaneel. Bijkomend voordeel is dat het glas ook verbeterde isolerende eigenschappen heeft, waardoor er minder energie nodig is om de kas te verwarmen."



Energiewinst
In Griekenland is het glas op kleine schaal al getest op een honderd vierkante meter grote kas. De vrees die veel telers zullen hebben bij het speciale glas, is dat er door het glas minder licht in het gewas komt en dat daardoor de productie daalt. Die vrees bleek afgaand op de proef in Griekenland niet terecht. Er kwamen uit de proefkas in Griekenland evenveel kilo's als uit vergelijkbare kassen zonder speciaal glas. Daarnaast leverden de glazen tijdens de test ook een energiewinst van 5400 kilowattuur per jaar op.



Bij het prototype in Nederland zal het glas nu groter zijn. Waar het glas in Griekenland nog 50 bij 50 centimeter was, zal er nu glas van 1 bij 1,2 meter op het kasdek geplaatst worden. De resultaten bij het project zullen door Brite Solar Technologies nauwlettend in de gaten gehouden worden. Mensen van Brite Solar Technologies zullen op locatie het project monitoren, maar ook op afstand is dat mogelijk. Nick: "Er zullen allerlei sensoren in de kas geplaatst worden, zodat we van waar ook ter wereld de resultaten in de gaten kunnen houden."

Zelfvoorzienend
Hoewel het eerste prototype nog niet eens gebouwd is, heeft Maurice Kassenbouw ook al een opdracht voor nog eens twee hectare klaarliggen. Maar eerst is het afwachten tot de eerste resultaten na oplevering van de kas bekend zijn. "Vooral in het zuiden van Europa verwacht ik een hoge energieopbrengst. Ook in Dubai is er al interesse in dit type kassen. De verwachting is dat we straks dit soort kassen op grote schaal kunnen gaan bouwen."

Het glas is nu nog 6 millimeter dik, maar om straks ook bestaand glas in bestaande kassen te kunnen vervangen, wordt gewerkt aan glas met een conventionele dikte van 4 millimeter.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat deze kassen zelfvoorzienend zijn op energiegebied en daarbij ook kunnen bijdragen aan de oplossing van het wereldvoedselvraagstuk. Michel: "De vraag waar we gezamenlijk voor staan is: hoe gaan we in 2050 negen miljard mensen voeden?"

Europees innovatieprogramma
De bouw van de kas maakt onderdeel uit van het Europese Innovatieprogramma Zuid-Nederland (PROJ-01061).



Voor meer informatie:
Brite Solar Technologies
www.britesolar.com
info@britesolar.com



Maurice Kassenbouw
www.kassenbouw.com
maurice@kassenbouw.com