Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Krijtseizoen geopend: laat de zon maar schijnen

Tholen – Met het oplopen van de temperaturen kunnen krijtbedrijven rekenen op drukke tijden. Telers willen hun kasklimaat optimaliseren en teveel warmtestraling voorkomen. In Noord-Holland verwacht Wessel de Vries van Wessel de Vries HDR topdrukte: "Volgende week wordt het een gekkenhuis."



De afgelopen weken kregen de krijters te maken met slecht weer. Wessel had bij het voornamelijk handmatig aanbrengen van krijt last van de harde wind, regenbuien en hoge luchtvochtigheid. Vooral tulpenkassen waren vroeg met hun vraag naar krijt. "Tussen het slechte weer door hebben we de afgelopen weken geprobeerd toch het nodige krijt op de kassen aan te brengen."

Achterstand
Bij Vollebregt Optimal Cleaning hebben ze ook last van het weer gehad. Wil Vollebregt: "We hebben vooral kassen met daarin perkgoed gekrijt en bij orchideeënkwekers is 95 procent gekrijt. Van lieverlee zijn de tomatentelers en paprikatelers aan de beurt en over twee weken zullen ook de rozen- en chrysantentelers van krijt worden voorzien."

Ten opzichte van 2017 heeft Vollebregt Optimal Cleaning de helft minder omzet gedraaid door het weer. "Maart is gelukkig niet de drukste krijtmaand, dus kan de achterstand in april bij goed weer gewoon ingehaald worden." Vollebregt Optimal Cleaning heeft daarvoor gemiddeld vier auto's rondrijden.

Machinaal
Wessel ziet een toenemende vraag naar speciale soorten krijt, zoals krijt dat licht diffuus maakt waardoor er geen schaduw op de planten valt. Ook met extra reflecterend krijt om warmte te weren wordt volgens Wessel geëxperimenteerd. De komende weken zal Wessel de Vries HDR met 3 man tegelijk kassen van krijt voorzien.

Wil krijt het liefst alles machinaal, maar dat is nog niet altijd mogelijk. Naar schatting is op dit moment 60 procent van de kassen geschikt voor machinaal krijten. "Het liefst krijten wij elke kas waar een rail aan zit machinaal, want daarmee kunnen wij krijt beter verdelen en ook voor de veiligheid van onze werknemers is machinaal krijten beter. Uiteindelijk zouden we graag naar 80 procent machinaal krijten gaan."

Voor meer informatie:
Vollebregt Optimal Cleaning
www.optimalcleaning.nl
info@optimalcleaning.nl

Wessel de Vries HDR
www.wesseldevries.nl
info@wesseldevries.nl