Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sjraar Hulsman, The Greenery:

"Beperkt aanbod, goede vraag en hoge prijzen asperges"

Tholen - Traditioneel neemt de vraag naar asperges richting Pasen weer toe. "Zoals verwacht zijn de prijzen dan ook goed. Klokprijzen voor dubbel-A asperges lopen op tot een niveau van 18-20 euro", vertelt Sjraar Hulsman van The Greenery. Het aanbod Hollandse asperges is nu volledig afkomstig uit de gestookte kas en de verwarmde teelt in tunnels. "Er is sprake van een brede afzet. De Nederlandse retailers zijn allemaal gestart en ook vanuit de groothandel is er een goede vraag. Omdat de Duitse productie op zich laat wachten, is er ook vraag van onze Oosterburen en zelfs in Frankrijk vraagt men naar Hollandse asperges."



"Vorig jaar waren deze tijd de onverwarmde asperges uit de mini-tunnels al in productie, maar daarvoor is het nu te koud. De asperge heeft bij de kop van de plant toch een temperatuur van 8 tot 12ºC nodig en dat halen we momenteel niet zonder verwarming. Voor een groter aanbod zullen we dus moeten wachten tot de temperatuur verder stijgt. Dan komen de mini-tunnels erbij." Volgens Sjraar is de vroeg vallende Pasen niet per definitie negatief voor de aspergemarkt. "Vorig jaar viel Pasen laat en was het met name voor de kastelers geen goed seizoen. Zij hadden voor de Pasen concurrentie van de mini-tunnels en de vollegrond. Voor die telers ziet het er nu een stuk beter uit."



Het asperge-areaal van The Greenery is dit jaar wederom fors gegroeid. "We hebben al enkele jaren de focus om vroeg in het seizoen op de markt te komen en veel telers zijn daarin meegegaan", aldus Sjraar. Concurrentie uit andere landen is volgens hem nu nog beperkt. "Wat dat betreft is de markt zeer positief. Peru heeft de laatste weken tekorten in de markt en door kou is de productie van Spaanse groene asperges in bepaalde gebieden bevroren. De Nederlandse groene asperges worden pas vanaf week 17/18 verwacht. Verder heeft onze collega Gerard van Loon in Italië inmiddels de eerste contacten gelegd om groene asperges te telen in maart en april voor de Nederlandse markt, dus dat krijgt ongetwijfeld een vervolg."



Voor meer informatie:
Sjraar Hulsman
The Greenery
Tel: +31 (0) 180 656 979
s.hulsman@thegreenery.com
www.thegreenery.com