Zuurstofconcentratie in gietwater: een onderschatte factor in plantgroei

Watermanagement in de glastuinbouw: een hightech aspect binnen het kweekproces waarin elke factor wordt gecontroleerd en bijgestuurd: de pH, de EC, de hoeveelheid algen, schimmels, ziekten etc. Een factor, die minstens zo belangrijk is als deze factoren, wordt echter vaak vergeten: zuurstof.

Biologisch belang van zuurstof
Planten hebben zuurstof nodig voor hun groei. De zuurstof wordt opgenomen in opgeloste vorm in water door de wortels. Zuurstof is belangrijk voor o.a. de actieve opname van essentiële nutriënten als stikstof, fosfaat en kalium, maar ook voor de opbouw van eiwitten en de droge stof productie. Een zuurstoftekort in gietwater zorgt daarom voor groeiproblemen. Daarnaast is opgeloste zuurstof ook belangrijk voor de substraatkwaliteit. Hoge opgeloste zuurstofconcentraties zorgen voor een competitieve toename in het bodemleven in het nadeel van pathogenen. De hoeveelheid opgeloste zuurstof reguleert ook de productie van stoffen die ziekten en plagen onderdrukken.Zuurstof tekort in het gietwater
Industrial Product Solutions BV (IPS) uit 's-Gravendeel ontwierp en ontwikkelde een speciale, gepatenteerde unit voor het inbrengen van opgelost zuurstof in water. Ze hadden te maken met een praktijksituatie waarin problemen door zuurstof tekort speelden. André van der Stoel, directeur van IPS: 'De behoefte van plant en substraat aan zuurstof is niets nieuws. Onderzoek heeft de rol van zuurstof voor verschillende mechanismen in de plant al ruimschoots aangetoond. Gek genoeg lijken zowel de toeleverende sector als kwekers zich niet bewust van het belang van voldoende opgelost zuurstof in het gietwater. De gehele watersamenstelling wordt gecontroleerd en bijgestuurd behalve de zuurstofconcentratie. Wij konden de groeiproblemen in een hydroponics systeem bij één van onze klanten vrij eenvoudig relateren aan een laag zuurstof gehalte in het water. De ontwikkeling en installatie van de zuurstof injectie unit verhielp de problemen daar en zorgde voor een grote toename in groei en kwaliteit van het gewas.''In de zomer is de zuurstofopname door de plant het hoogst door de sterke groei in die periode. Echter neemt de zuurstofcapaciteit van water af als de temperatuur ervan toeneemt. Zuurstof kan in het water terecht komen doormiddel van diffusie ervan uit de atmosfeer. Het contactoppervlak van gietwater (in opslagtanks) met de atmosfeer is echter verhoudingsgewijs vaak te laag; of er is helemaal geen contact doordat de tank is afgesloten. Ook is de tijd waarin diffusie kan plaatsvinden vaak tekort voor de hoeveelheid water. Wij raden zelf bij water met een temperatuur van 25℃ altijd de fysisch maximale hoeveelheid zuurstofconcentratie van 8.5 ppm aan. In de praktijk meten we bij kwekers vaak echter concentraties tussen 3 en 5 ppm. Die concentraties zijn omstandigheden waar de planten onder te lijden hebben. Dit maakt de noodzaak voor toevoeging van opgelost zuurstof aan het water wel helder,' zo verduidelijkt Van der Stoel. 'Wij geloven absoluut dat onze zuurstof injectie unit heel veel kwekers problemen met de groei van hun gewas kan besparen. We zijn nu al bezig met de verkoop van de unit aan verschillende kwekers met hele verschillende gewassen.'Zuurstof injectie unit
De gepatenteerde zuurstof injectie unit van IPS kan de zuurstof concentratie van het gietwater verhogen tot aan de fysische zuurstofopnamecapaciteit van het water zonder daarbij veel energie te gebruiken. Door middel van een intelligente methode waarbij pure zuurstof gemengd wordt met water, neemt het water het zuurstof snel en efficiënt op. De gewenste zuurstofconcentratie kan eenvoudig worden aangepast door de kweker en de unit kan in-line met andere waterinstallaties maar ook standalone worden geïnstalleerd. De unit is verkrijgbaar in verschillende maten, afhankelijk van de waterbehoefte vanuit de kas. Dit zorgt ervoor dat de unit toepasbaar is in zeer verschillende kweeksystemen, zoals eb- en vloedsystemen, vollegrond teelt, pottenteelt, vertical farming en diverse hydroponics systemen, zowel NFT als DFT.

Zie ook het volgende artikel:
'What are the benefits of maintaining the optimal substrate oxygen level?' – Een recent gepubliceerde blog over een onderzoek naar de invloed van zuurstof in het substraat op plantgroei.

Voor meer informatie:
Industrial Product Solution BV
M. +31 (0) 646713208
P. +31 (0) 78 3040000
E. info@industrialproductsolutions.nl
W. industrialproductsolutions.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven