Tomaten en hun wilde familieleden
Oorspronkelijk komen tomaten uit Zuid- en Midden-Amerika, waar de Maya's de gewassen cultiveerden. De oorsprong van hun wilde familieleden ligt in Andes. Hier hebben wilde tomaten kleine en gedeeltelijk bitter smakende of zelfs giftige bessen. Tomaten behoren tot de nachtschade familie (Solanaceae), waar ook bijvoorbeeld aardappelen en paprika's bij horen. Zogenoemde alkaloïden zijn verantwoordelijk voor de bitter smakende/giftige bestandsdelen. De plant gebruikt deze om zichzelf te beschermen tegen herbivoren en pathogenen. Door domesticatie en moderne kweekprogramma's zijn de bitter smakende bestandsdelen van de tomaat gereduceerd en zijn de grotere stukken geselecteerd.
Nieuwe methodes in plantenonderzoek zorgen voor diepgaande analyse van kweekresultaten
Als we weer teruggaan naar tomaten, is het niet moeilijk om na te gaan dat het kweken van grotere tomaten samen moet gaan met andere veranderingen in de plant. De grootte moest niet alleen beïnvloed worden door het aantal cellen te vergroten, maar ook de chemische samenstelling moest veranderd worden.
De vergelijking van wilde en gecultiveerde tomaten is hier zeer belangrijk, omdat de kleine op bessen lijkende vruchten van de wilde soorten zijn getransformeerd in rode tomaten, die bijna 100 keer zo groot zijn. Het kweekproces heeft de twee voornaamste stadia doorlopen. Ten eerste werden de planten gedomesticeerd en ten tweede werden ze verbeterd. De onderzoekers ontdekten dat deze twee fases een verschillende invloed op de chemische samenstelling bleek te hebben.
Genomen en metabolieten
Met behulp van een uitgebreide analyse van genomen en metabolieten kon het onderzoeksteam aantonen dat de fase waarin de plant werd verbeterd een sterke invloed op het metaboliet gehalte had. "We hebben tijdens deze kweekfase twee verschillende selectie mechanismes gevonden. Aan de ene kant werd de smaak zo direct gekweekt, omdat alleen de minst bitter smakende vruchten werden geselecteerd. Bovendien kwamen we erachter dat de grootte beïnvloed wordt door metabolieten. Op deze manier werd de smaak indirect gekweekt door de grotere vruchten te selecteren," vertelt Alisdair Fernie. Het lijkt zo te zijn dat deze genomen met elkaar 'meeliften'. Ze zijn gekoppeld aan de genen die verantwoordelijk zijn voor de grootte en worden daarom samen genetisch geërfd. Hier hebben de onderzoekers een directe invloed van grootte op de metabolieten uitgesloten. Het lijkt daarom toeval te zijn dat grotere vruchten beter smakende metabolieten bevatten.
Het verbeteren van kweekprogramma's
De data die verzameld is, geeft meer inzicht in de genetische en biochemische controle mechanismes. De kennis die op dit moment beschikbaar is over de chemische samenstelling van tomaten en hun moleculaire biologische verwantschap zou kunnen leiden tot een verbetering van de kwaliteit van de groente. Bovendien kan deze data worden gebruikt in toekomstige studies die de controle mechanismes van het metabolisme van tomaten onderzoeken.
Bron: Max Planck Institute of Molecular Plant Physiology