kwekerij Hereijgers aan de slag met hijsbare LED-belichting

Nieuwe speler in LED-belichting aardbeien

In de zomer kun je er in de regio Zundert niet omheen: aardbeien, aardbeien en nog eens aardbeien. Dit jaar is het product echter in februari al te proeven. Kwekerij Hereijgers heeft sinds november LED-lampen boven de planten hangen. In samenwerking met de Brabantse ondernemers Vezalux en Luminaid is een innovatief LED-systeem ontwikkeld, geschikt voor grootschalige toepassing.Het project is opgestart naar aanleiding van de reeds toegepaste LED stuurlicht lampen van het merk Civilight, die het Brabantse bedrijf Vezalux al eerder importeerde. "Deze lampen kwamen bij Proefcentrum Hoogstraten als beste uit de bus en worden inmiddels al op grote schaal wereldwijd toegepast. Op verzoek van de teler is de mogelijkheid voor een van led voorziene assimilatie-verlichting door ons onderzocht",aldus Barry. "In februari 2017 is een proefopstelling gemaakt met led strips van Civilight. Deze zijn verwerkt in een super slank, waterdicht en slagvast armatuur van Luminaid uit Roosendaal. De proef was veelbelovend en na een half jaar verder ontwikkelen, meten en testen is uiteindelijk voor een lichtspectrum gekozen wat 170 micromol PAR-licht op het bladerdek geeft."

Proeven
Tot op heden zijn er enkel kleinschalige proeven gedaan bij o.a. proefcentra en universiteiten met led assimilatie verlichting. De proeven wezen uit dat door effectief te belichten met het juiste lichtrecept in combinatie met de goede temperatuur en voeding, er ook in het Nederlandse klimaat mogelijkheden zijn om in de winter aardbeien te telen van hoge kwaliteit en goede smaak. 

Luminaid heeft haar standaard Industriële LED lijn verlichting, Datalux, gebruikt om een nieuw product Floralux te ontwikkelen voor de aardbeien markt. "Dit armatuur is uitermate geschikt voor deze markt daar het de voordelen heeft van slagvast en stof-water dichtheid. Het lichtspectrum is volledig aangepast voor assimilatie processen in het aardbeiengewas", vertelt Barry Joosen van Vezalux. 
 


Chris Boomaars en Rob Verstraaten, vertellen op de Aardbeiendag over hun mooie project bij aardbeienteler Hereijgers

Ophijsbaar
Deze armaturen zijn ontwikkeld en geproduceerd door Luminaid uit Roosendaal. De installatie van de led lijnverlichting en sturing is aangelegd door Stan van Eekelen uit Zundert. "Zij hebben tevens een in hoogte verstelbare ophanging ontwikkeld waardoor het licht met de groei van de plant steeds vanaf de optimale hoogte de planten belicht. In februari 2018 zullen de eerste oogstresultaten bekend zijn, maar tot op heden gaat de groei van de planten gestaag door volgens verwachting." 

Op woensdag 10 januari werd de installatie gepresenteerd aan de wereld op de Aardbeiendag van de ZLTO en haar partners in de Brabanthallen. Meer info: www.aardbeidag.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven