Paprika's enten succes in Mexico

In de Mexicaanse paprikateelt maakt het enten van planten een opmars door. "Een sterk gewas begint met een sterk wortelgestel om weerstand te bieden tegen ziekten en het gewas meer kracht te geven. Daarnaast kan door enten ook de oogst worden verhoogd", vertelt Nazario Medina van Enza Zaden. Mexico
Naast veel ontwikkelingen in de hightechsector staat ook de Mexicaanse 'low-' en 'mid-tech' kassensector niet stil. Dit bleek deze maand tijdens de Expo Agroalimentaria Guanajuato in Irapuato, waar zaadveredelaar Enza Zaden hun laatste resultaten op het gebied van geënte paprika's toonde.

Nazario Medina, de Mexicaanse productspecialist van Enza Zaden voor beschermde teelt, toonde in de demokas niet alleen de nieuwste rassen voor de low-, mid-, high-tech- en biologische gewassen zien en vertelde dat telers momenteel zeer geïnteresseerd zijn in enttechnieken.


"Bij de teelt in de vollegrond heb je met veel invloeden te maken die je niet volledig onder controle hebt, zoals bij substraatteelt. Je werkt met hoge zoutgehaltes, bodemziekten en residuen van gewasbeschermingsmiddelen", vertelt Nazario. "Daarom vragen telers om sterke planten met een sterk wortelgestel om de plant voldoende kracht en prestaties te geven."

Enza Zaden introduceerde vier jaar geleden onderstammen voor de productie van low- en midtech paprika's. 


40 hectare
Volgens Nazario wordt er momenteel succesvol paprika geteeld op geënte onderstammen op een commercieel areaal van ongeveer 40 hectare in de regio Jalisco. 'We verzamelen veel gegevens en ervaringen en we zien dat de gewassen sterker zijn, beter presteren en resulteren in extra opbrengst van twee of drie kilo.

Bij het enten van paprika's is er een grotere plantdichtheid mogelijk. Anders dan bij het traditionele V-systeem komt een derde stam veel voor.

Combineren
Volgens Nazario moet de beste combinatie worden gemaakt. "Niet elk gewas is geschikt om te enten en je moet de juiste variëteit met de juiste onderstam bij elkaar zoeken. Het draait allemaal om het vinden van de perfecte combinatie. We zien momenteel goede resultaten met onze onderstammen Yaocali en Scarface in combinatie met het juiste gewas."


Als voorbeeld laat Nazario de gele paprika Eurix zien, geënt op een Yaocali onderstam. "Dit is een zeer goede combinatie gebleken. De onderstam levert een sterk wortelgestel aan de plant en je ziet dat het goed is voor de prestaties en de kwaliteit van Eurix. De vruchten zijn mooi en groot en worden hierdoor nog groter en mooier." 

Voor meer informatie:
Enza Zaden Mexico

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven