Biologische klok: van Nobelprijs naar kasplanten

De Nobelprijs voor Geneeskunde ging deze week naar drie Amerikaanse onderzoekers die het principe van de biologische klok hebben ontrafeld. Plantenfysioloog Sander van der Krol doceert hun werk aan Wageningse studenten en gebruikt hun kennis om de groei van kasplanten te reguleren.

De Amerikaanse onderzoekers Jeffrey Hall, Michael Rosbach en Michael Young wisten uit een fruitvliegje een gen te isoleren dat het dag- en nachtritme controleert. Maar eigenlijk is het iets complexer, zegt Van der Krol in het magazine Resource van Wageningen University & Research. 'Ze hebben het mechanisme ontrafeld van de biologische klok zoals dat in planten en dieren werkt. Dankzij hun onderzoek aan de klok in fruitvlieg begrijpen we hoe de klok werkt in andere organismen. Ze hebben als eerste een gen gevonden dat onderdeel is van de klok en ze hebben een feedback-mechanisme ontdekt waarbij dit gen zijn eigen expressie onderdrukt. Vervolgens hebben ze ook nog vertragingsstapjes in dat feedbackmechanisme gevonden. Vertragingen in de feedback heb je nodig om tot een ritme van 24 uur te komen. Daarmee hebben ze de structuur van de biologische klok voor alle organismen in kaart gebracht.'

Lees het hele artikel op Resource-online.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.