Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"meer productie met 50% minder energieverbruik"

Kasdek 2SaveEnergy-kas ook op Venlokas

2SaveEnergy is een universeel spouwdek geschikt voor elke type Venlokas en is vanaf deze week op verschillende tuinbouwbeurzen te zien. Op IPM ESSEN viel het concept in de prijzen tijdens het INDEGA Innovation Award.

Folie en glas
2SaveEnergy is een kasdek bestaande uit een buitenste laag van helder glas met een dubbele antireflectiecoating en een onderste laag van een zeer duurzame, diffuse F-CLEAN film. Hiertussen bevindt zich een ventileerbare spouw In 2015 en 2016 is met een tomaten- resp. komkommerteelt bewezen dat een hogere productie met 50% minder energieverbruik kan worden verkregen.



Lichter en voordeliger
"Deze combinatie isoleert bijna even goed als meervoudig gecoat dubbel glas, maar is een stuk lichter en voordeliger te realiseren. Het laat bovendien evenveel licht door als een standaarddek van enkel glas dat zonlicht niet kan verstrooien", laat het consortium weten. Het consortium bestaat uit VDH Plastic Greenhouses, Van der Valk Horti Systems, BOAL Systems, AGC Chemicals Europe. Zij ontwikkelden het dek in samenwerking met WUR Glastuinbouw.

Transmissie
Volgens berekeningen van WUR glastuinbouw is een hemisferische transmissie van 80,7% en een loodrechte transmissie van ruim 90,6% voor een glas-film combinatie mogelijk. Dit is vergelijkbaar met een standaard dek", vertellen ze. "Uit de testen is bevestigd dat de theoretische waarden ook in de praktijk ruimschoots gehaald kunnen worden"

Tomaten met 10m3/m2
Ondertussen worden de grenzen van de teelt met het nieuwe kasdek verder opgerekt bij de WUR Glastuinbouw. Dit jaar wordt in de proefkas geprobeerd in een teelt Cappricia een eindverbruik van 10 m3/m2 te realiseren (besparing van 65%). Hiervoor zijn in het onderzoek 'Een sterk gewas met weinig gas', nog een aantal extra besparingsstappen toegevoegd.Zo zijn er twee heldere schermen vervangen door twee gealuminiseerde schermen alleen voor gebruik 's nachts.

Aanvullend hierop, wordt een nieuw helder scherm onderaan het traliewerk geplaatst voor gebruik overdag. Ook vindt terugwinning van latente warmte plaats m.b.v. een warmtepomp en wordt de gevel geïsoleerd. De teelt is aangepast volgens de strategie meer schermen, minder warmte afluchten en meer zonnewarmte gebruiken.

Deze week is het dek te zien op de IPM bij VDH Plastic Greenhouses (3B81) en Van der Valk Horti Systems (3E71). Volgende maand is het kasdek te vinden op de HortiContact.

2SaveEnergy
2SaveEnergy® is ontwikkeld door een consortium van toonaangevende toeleveranciers in samenwerking met WUR Glastuinbouw. De betrokken partners zijn: VDH Plastic Greenhouses, Van der Valk Horti Systems, BOAL Systems, AGC Chemicals Europe Ltd. Het project is gerealiseerd met steun vanuit het programma 'Kas als Energiebron', het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland, en het Ministerie van Economische Zaken.


Voor meer informatie:
2SaveEnergy

Zwartendijk 73
Monster, Zh 2681 LP
Netherlands
T: +31 (0)6 50 68 43 00
info@2saveenergy.nl