Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LED maakt betere kwaliteit sla op water mogelijk

Tholen – Het is afhankelijk van het ras en van de belichtingssoort, maar LED-belichting kan een flinke kwaliteitsverbetering betekenen voor de slateelt op water. Dat bleek uit de presentatie van onderzoeker Isabel Vandevelde, woensdag op de klantendag van Horti-Consult.



Met momenteel 4,5 hectare in aanbouw, komt het totale areaal sla op NGS (mobiele goten) in België uit op 22 hectare. "Dat lijkt misschien niet zo veel, maar staat gelijk aan 77 hectare grondteelt", vertelde onderzoeker Isabel Vandenvelde woensdag op de klantendag van Horti-Consult. Daarmee lijken de NGS-teelten de interesse in floating-systemen te vervangen.

Het is voor de Vlaamse proeftuin PSKW aanleiding geweest om ook in de onderzoeken in te zetten op de NGS-teelt. In een standaard NGS-teelt wordt per seizoen (okt-april) 2.000 uur belicht. In 2013 is daarom het eerste onderzoek naar LED-teelt boven NGS gestart en sindsdien zijn de onderzoeken verder gespecialiseerd. Zo wordt ook het verschil tussen LEDS met een hoger blauw- of een hoger roodpercentage onderzocht. Sinds 2015 wordt dit gedaan onder de naam LightMan, een project dat tot 2019 zal lopen.



Uit de proeven blijkt dat met LED-belichting de roodverkleuring van sla beter is dan in de referentiekas. De roodverkleuring is een kwaliteitsindicatie voor de kas. Met LED-belichting is in een aantal sla-soorten ook een compactere, zwaardere krop te realiseren. Bij te veel licht echter wordt rand een probleem. Met name met LED met hoog blauw speelt dit op. Een mogelijke verklaring hiervoor zou zijn dat de huidmondjes door LED hoogblauw langer open blijven, waardoor de wortels de plantactiviteit niet meer bij kunnen benen. Hier wordt momenteel nog verder onderzoek naar gedaan in andere Belgische kennisinstellingen. Dit verklaart deels de voorkeur van de onderzoekers voor LED rood (laagblauw) voor de meeste gewassen.

Elektriciteit
Afgelopen winter is de proef gestart waarin gezocht wordt naar een combinatie voor verschillende rassen. In de meeste NGS-kwekerijen worden immers verschillende soorten sla geteeld. Daarom zijn zowel kropsla als rode eikenbladsla en lollo rossa getest onder verschillende spectra en lichtintensiteit. Ook hieruit blijkt dat de lichtintensiteit per ras verschilt – maar is wel te zien dat 70 mmol LED laagblauw voor veel types geschikt is.
Komend belichtingsseizoen wordt de proef uitgevoerd met enkel LED-belichting, in verschillende belichtingssterktes (70, 100 en 130 mmol), met nieuwe variëteiten als little gem en ijsbergsla en met hogere watergift.



Voor meer informatie:
Gilbert Heijens
Horti-Consult International
info@horti-consult.nl
www.horti-consult.nl