Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fotoreportage: Horti-Consult symposium LED's Grow

Tholen - LED-belichting is voor veel telers nog een ver-van-het-bed-show maar wel iets waar in de toekomst iets mee kan of moet gebeuren. Tijdens de Klantendag van Horti-Consult gisteren stond het onderwerp dan ook niet voor niets centraal.


Het team van Horti-Consult. Gilbert Heijens, Jan Verbaarschot, Marco van Noord, Ruud van Amersfoort en Jan Banken. Ton van Kessel was helaas verhinderd.

Klantendag
Teeltadviesbureau Horti-Consult organiseerde 11 jaar geleden een klantendag met als thema bedrijfsgrootte ("die gaat naar 50-100 hectare", werd vanuit de Rabobank voorspeld) en zes jaar geleden een dag met als thema diffuus licht. Gezien hun voorspellende oog lijkt het dan ook niet onverstandig voor telers om de ontwikkelingen rond LED goed in de gaten te houden, want dit thema stond gisteren centraal.

LED in sla en tomaat
Vanuit de Belgische proeftuin PSKW vertelde Isabel Vandevelde over het onderzoek naar LED in sla. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat, afhankelijk van de sla-soort en de belichtingskeuze uiteraard, LED-lampen voor een betere roodverkleuring, compactere krop en betere kwaliteit in sla kunnen zorgen.



LED in tomaat
Rob Moerkens van Proeftuin Hoogstraten liet de resultaten zien van de LED-proeven in tomaat die sinds 2014 worden uitgevoerd bij het onderzoekscentrum. Dit jaar staan verscheidene LED-combinaties en stengeldichtheden in het testcentrum. Dat meer licht resulteert in meer productie, is geen verrassing en dat door met stengeldichtheid te spelen ook de vruchtgrootte te optimaliseren is, zal de meeste telers ook niet verbazen, maar hoe zit het met het totaalbeeld? Daarvoor zet Moerkens de totale energie-input af tegen de totale productie. Zo berekent hij de benodigde energie per kilo product. Hieruit is een optimum te berekenen en dat lijkt te gaan naar de combinatie met 169 mmol SON-T en 1 55 LED-balk - waarbij gezegd moet worden dat sinds het voorjaar alleen de LED-lampen aanstaan. "Maar dan komt er nog bij dat die productie vooral in de laatste weken uitloopt. De vraag is wanneer je de extra productie wil."



Welke LED-leverancier?
Voor wie overtuigd is van de keuze voor LED, is de volgende stap het uitzoeken van een LED-leverancier. Maar welke dan? Daarvoor had Horti-Consult drie specialisten uitgenodigd: van Philips, die met LED in de tuinbouw het langste actief is en de meeste referentieprojecten heeft staan, van Hortilux, de marktleider in de traditionele belichting die begin dit jaar een LED-lijn introduceerde, en LivingShell, de nieuwkomer die zich in de markt zet als licht-specialist die alle gewensten recepten kan leveren. Natuurlijk beroepen ze zich alle drie op de levensduur en de kwaliteit van hun apparaten - maar wat zijn de verschillen? Onder andere de richting van de belichting, blijkt uit de presentaties en de discussie achteraf.

Na de presentaties en de LED-discussie, werd er uitgebreid gebarbecued en nageborreld. Bekijk de fotoreportage hier.

Bekijk de fotoreportage hier.

Voor meer informatie:
Gilbert Heijens
Horti-Consult International
info@horti-consult.nl
www.horti-consult.nl