Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

GGO tomaat ontwikkeld die stevig blijft

Wetenschappers van de Universiteit van Nottingham hebben een formule ontwikkeld waardoor tomaten weken langer houdbaar zijn. Via genetische modificatie behouden tomaten hun stevigheid zonder dat de rijping beïnvloed wordt, wat volgens de onderzoekers een 'enorme doorbraak' betekent.

Professor Graham Seymour vertelt dat om de tomatensector te steunen en klanttevredenheid over nieuwe tomatenrassen te bevorderen, er gericht onderzoek plaatsvindt naar de genen die verantwoordelijk zijn voor het zacht worden van AGF, zonder dat overige rijpingsprocessen beïnvloed worden.

"Hierdoor wordt een uitstekende smaak en kleurontwikkeling gegarandeerd terwijl de houdbaarheid eveneens verlengd wordt." Volgens de universitaire onderzoekers was het tot nu toe onbekend waarom tomaten zacht worden.

Seymour en zijn team hebben echter een gen in tomaten ontdekt dat 'uitgeschakeld' kan worden. Wereldwijd is de tomatenmarkt goed voor €45 miljard per jaar.

"Als dit gen uitgeschakeld wordt, zal de tomaat minder snel zacht worden maar nog wel de gebruikelijke kleurverandering ondergaan en smaakstoffen ontwikkelen. Deze ontdekking kan dus toegepast worden om het zacht worden van nieuwe tomatenrassen te verminderen," aldus Seymour.

Het onderzoek werd bekostigd door het Biotechnology and Biological Sciences Research Council van zaadproducent Syngenta Seeds.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature Biotechnology.

Lees verder op www.nottinghampost.com
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer