Hessing haalt Milieukeur groenten uit Costa del Sol
Ondertussen zijn de nodige aanpassingen gemaakt en is op initiatief van Hessing het certificatieschema in het Spaans vertaald. "Die vertaling was het beste wat we gedaan hebben, vindt Heythuizen. "Het is voor de Spaanse telers niet te doen met Engelstalige eisen". Coos Hessing ziet ook dat er een positieve ontwikkeling plaatsvindt: "Ik ervaar dat telers in eerste instantie wat tegenstribbelen, maar als ze het eenmaal zien en merken dat het nut heeft, dan gaan ze ervoor. Dit eerste traject starten we met onze meest gemotiveerde leveranciers. Als dat slaagt, zal de rest ook volgen".
Milieukeur ambitie
Hessing heeft een duidelijke doelstelling: We hopen dat dit jaar vier bedrijven in Spanje Milieukeur gecertificeerd zullen zijn. Voor voldoende levering in de winterperiode is ons doel om in 2017 door te groeien naar 10 gecertificeerde Spaanse leveranciers. Met de Nederlandse productie erbij is het aandeel Milieukeur product dan substantieel en voldoen we aan onze duurzame ambitie. We zullen Milieukeur dan ook gaan communiceren op onze producten."
Hessing levert een breed assortiment van ruim 750 kant-en-klare voorgesneden groenten- en fruitproducten aan supermarktketens en foodservice.
Eén van die gemotiveerde leveranciers is het bedrijf Escobar Reyes uit het Zuid-Spaanse Almería. Zij ontvingen in april het Milieukeur certificaat voor paprika, chilipepers en tomaat. Daarmee is Escobar Reyes met hun teeltbedrijf Hortalizas Malvasía S.L. het eerste Spaanse bedrijf dat deze vruchtgroentes produceert volgens de Milieukeur eisen. Op de vraag hoe zij dat ervaren hebben is teeltexpert Herminia Lopez duidelijk: "In het begin leek het onmogelijk. Het is moeilijk voor telers om de mentaliteit en de werkwijze te veranderen. Maar dat is wel een vereiste voor Milieukeur. Het gaat ècht verder dan andere certificeringen die vooral kijken naar residuen op het eindproduct of het goed registreren en kunnen traceren van de herkomst van het product. Milieukeur grijpt in op het productieproces. Daar moeten dus ook aanpassingen gemaakt worden. Telers moeten dan wel vertrouwen hebben in de adviezen. Dagelijkse communicatie met onze telers is daarom belangrijk."
Als voorbeelden van aanpassingen die gemaakt zijn noemt Herminia de keuze voor een aantal andere werkzame stoffen in de gewasbescherming en de aanleg van een biodiversiteit vriendelijke zone op het bedrijf. Teler en eigenaar Bartolomé Escobar Reyes toont trots de groene strook tussen twee kassen, waar inheemse planten weelderig groeien en een onderkomen bieden aan de natuurlijke vijanden van o.a. trips en witte vlieg. Het is een kleine groene oase te midden van de plastic woestijn in de Zuid-Spaanse groenteproductie regio. Op de vraag wat zijn buurman hiervan vindt antwoordt hij lachend dat die er wel aan moet wennen en hem nu nog uitlacht, maar hij is ervan overtuigd dat het een kwestie van tijd is tot anderen hem zullen volgen.
Bron: SMK