Grootste dakmoestuin van Vlaanderen aangelegd

De dakmoestuin van Roof Food op het bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge is volledig aangelegd. Afgelopen maand april werden de daksubstraten van Peltracom op het dak gespoten en de dag erna werden alle groenten en kruiden geplant door Roof Food en vrijwilligers. Dat was een heus karwei, want de dakmoestuin is maar liefst 500m² groot en is daarmee de grootste in Vlaanderen.Sabien Windels, CEO van Roof Food, kwam op het idee om een dakmoestuin aan te leggen tijdens haar onderzoek naar duurzame steden, waarin ze zich steeds meer verdiepte in stadslandbouw. Ze besloot om een paar stadslandbouwprojecten in Nederland en Duitsland te bezoeken en het werd snel duidelijk: Sabien had de microbe van het daktuinieren te pakken. Ze wou echter niet alleen een dakmoestuin, maar een verhaal van a tot z en besloot daarom een cateringzaak aan de dakmoestuin te verbinden. Ze vond al snel een partner, Nine Van Belle, een vriendin met ervaring in de vegetarische keuken. Het stadslandbouwproject Roof Food was geboren.

Veel onderzoek naar dakmoestuinen in België was er echter nog niet gedaan. Daarom besloot Roof Food om eerst een kleine moestuin aan te leggen vooraleer te beginnen aan een eerste volwaardige moestuin. In 2015 werd een moestuin van 50 m² met alleen teeltbakken op het dak van de Galvestonsite aangelegd. Bij dit eerste project werkte Roof Food samen met Peltracom, die de daksubstraten leverde en Canopy, die het nodige materiaal zoals drainagematten leverde. Peltracom stond Roof Food bovendien bij om advies te geven over irrigatie en bemesting. Er werd geëxperimenteerd met verschillende samenstellingen van substraten om te zien wat nu het beste substraat was om dakgroenten te telen. Het substraat met de meest minerale samenstelling kwam als winnaar uit de bus.

In 2016 zorgde de samenwerking tussen Roof Food, Peltracom en Canopy ervoor dat de moestuin op het dak van De Punt met succes werd aangelegd. Op 15 april werden drie silo's organisch substraat van Peltracom op het dak gespoten. Deze substraten bezitten het FLL-certificaat, wat een garantie is dat de substraten van de allerbeste kwaliteit zijn. Naast de tuin, zijn er ook nog teeltbakken aanwezig op het dak aangezien de wortels van sommige groenten meer plaats nodig hebben.

Wanneer de groenten rijp zijn, worden ze door Nine in de keuken van hetzelfde gebouw omgetoverd tot vegetarische dakschotels. Deze dakschotels in een herbruikbare verpakking worden dan via een fietskoerier naar de klant gebracht. Roof Food organiseert bovendien workshops en teambuildings om de mensen te inspireren om zelf een dakmoestuin aan te leggen.

Voor meer informatie:
Els Thoelen
Peltracom n.v.
Skaldenstraat 7a
9042 Gent (BE)
els.thoelen@peltracom.be
www.peltracom.be

www.rooffood.be

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven