Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Baskische tomaten naar hoger niveau

Het Baskisch instituut voor voor Landbouwonderzoek en Ontwikkeling heeft in samenwerking met Neiker-Tecnalia, een bedrijf dat voor het Ministerie van Economische Ontwikkeling van de Baskische overheid werkt, het Traditom-project gelanceerd. Het doel van dit project is het genetisch identificeren en selecteren van de beste traditionele tomatenvariëteiten van Baskenland. Door middel van dit project kan de waarde van lokale producten vergroot worden en kan gegarandeerd worden dat telers tomaten met een hoge kwaliteit, productiviteit en culinaire waarde telen. De telers kunnen hierdoor tegemoet komen aan de groeiende vraag naar traditionele tomatenvariëteiten. Specialisten van het instituut voeren onderzoek uit onder de Baskische traditionele tomatenvariëteiten die opgeslagen zijn bij Neiker-Tecnalia's genenbank.

Consumenten hebben steeds meer behoefte aan lokale groente met een authentieke smaak, maar telers kunnen niet altijd aan deze vraag beantwoorden. Dit komt omdat traditionele variëteiten een aantal problemen hebben, die Neiker-Tecnalia probeert op te lossen. Het eerste probleem is dat deze variëteiten erg variabel zijn wat betreft uiterlijk voorkomen, productiviteit en smaakkwaliteit. Een ander probleem is dat ze niet echt goed bestendig zijn tegen de meest voorkomende ziektes en virusinfecties.

Onderzoekers van het instituut gaan deze problemen proberen op te lossen door middel van genetische selectie van de beste traditionele Baskische variëteiten. De belangrijkste kenmerken waarop wordt gelet zijn de organoleptische kwaliteit en de populariteit onder consumenten. Door middel van genetische identificatie kan elke variëteit nauwkeurig gedefinieerd worden, waardoor het mogelijk wordt om ze effectief te onderscheiden van andere traditionele of commerciële variëteiten die veel overeenkomsten hebben.

Weerstand tegen ziektes zal ook een kenmerk zijn waarop wordt gelet bij het selecteren van genetisch materiaal. De focus zal specifiek liggen op de twee grootste ziektes die vat hebben tomaten. het Tomatenmozaïek-virus en de schimmel Phytophthora infestans.

Het onderscheiden van tomaten en het voorkomen van oneerlijke concurrentie
De identificatie en karakterisering van variëteiten maakt het mogelijk om onderscheidende kwaliteitslabels te creëren, zoals een beschermde oorsprongsbenaming of een beschermde geografische aanduiding. Hierdoor zullen de producten meer opvallen en hun meest unieke kenmerken belicht worden, terwijl tegelijkertijd oneerlijke concurrentie wordt voorkomen en het makkelijker voor consumenten wordt om ze te herkennen.

De selectie en kweek van Baskische tomaten geven telers de kans om een kwaliteitsproduct te leveren, waar behoefte aan is in de markt. Dit zorgt voor verbeteringen in het concurrerend vermogen van de lokale landbouw. De ontwikkeling van deze variëteiten zullen ook bijdragen aan milieuvriendelijkheid en biodiversiteit en zo ervoor zorgen dat ook toekomstige generaties kunnen genieten van lokale kwaliteitsproducten.

Succesvolle traditionele variëteiten
De huidige consumententrends hebben geleid tot een gastronomie die gebaseerd is op lokale producten met een hoge culinaire waarde. Deze producten worden een belangrijke niche voor telers die zich hebben toegelegd op traditionele variëteiten. Een aantal tomatensoorten hebben momenteel veel succes op de markt, zoals de Valenciana (Valencia), de Montserrat (Catalonia), de Rosa de Barbastro (Aragon) en de Aretxabaleta (Baskenland).

Bron: irekia.euskadi.eus
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer