Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserland: teelt pastinaak neemt toe

In Zwitserland teelt men op circa 20 hectare pastinaken, waarvan bijna één derde biologische teelt betreft. Deze cijfers tonen aan dat de pastinaak in de afgelopen jaren een comeback gemaakt heeft. Want in 2010 werd de wortelgroente op nog slechts iets meer dan 5 hectare geteeld.



Herontdekt

In het Romeinse Rijk hoorde de pastinaak al tot de belangrijkste wortelgroenten en ook in Europa was zij tot in de achttiende eeuw een basisvoedingsmiddel. Vervolgens werd de pastinaak echter door aardappelen en wortelen verdrongen.

Maar voedingstrends veranderen en zo treft men ook in Zwitserland weer duidelijk vaker pastinaken in de keuken aan. In de VS en in Engeland heeft de pastinaak haar betekenis echter nooit verloren. Hier gold zij en geldt zij nog steeds als delicatesse.

Van puree tot chips
Dit heeft de pastinaak niet alleen aan haar voedzaamheid te danken, maar ook aan haar veelzijdigheid. Net als wortelen kunnen pastinaken rauw worden gegeten, maar ook gekookt, gebakken of gepureerd zijn ze erg lekker. En wij van iets knapperige houdt kan de pastinaak als chips frituren.


Bron: www.bauernzeitung.ch
Publicatiedatum: