Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"tevreden met wat je hebt"

Herjan Bak viert 25-jarig jubileum in de komkommerteelt

Nee, z'n komkommergewas ('Roxanne') heeft geen extra gietbeurtje met Moët & Chandon champagne gehad. Teler Herjan Bak uit Berkel en Rodenrijs heeft het 25-jarig teeltjubileum bescheiden gevierd. 'Maar natuurlijk ben ik er trots op!', zegt de man die al 25 jaar komkommers teelt. In goede, en in slechte tijden.



'Natuurlijk heeft de komkommerteelt slechte tijden meegemaakt. Maar ik moet eerlijk zeggen: ik heb het ook weleens een jaar minder gehad, maar echt grote verliezen heb ik nooit geleden. Ik heb in ieder geval in al die jaren nooit aanleiding gezien om van teelt te veranderen. Waarom komkommers? Omdat het een mooie, snelle teelt is', vertelt Herjan Bak (45).
Eén vaste kracht heeft hij in dienst. Dat is ook het recept geweest om die mindere tijden door te komen. 'Als het nodig was, werkte ik zelf wat harder.' Dertien en een half duizend vierkante meter telt zijn bedrijf. Het is nu moeilijk meer voor te stellen, maar ooit behoorde Herjan tot de grotere komkommertelers van Nederland. 'Toen we nieuw gingen bouwen, in 1998, was de gemiddelde grootte 1,1 hectare. De laatste jaren is de schaalvergroting hard gegaan. Ik ben altijd tevreden geweest met wat ik heb. Ga je groter, dan wordt het alleen maar drukker. En ik hoef ook niet zonodig te groeien voor de buitenwereld. Ik voel me hier prettig bij.'

Meer productierassen
In die kwart eeuw is er meer veranderd in de teelt. Herjan: 'De productie is veel hoger. Vroeger werd er meer naar kwaliteit gekeken. Nu zijn er veel meer productierassen. Dat moet ook wel, want de prijzen zijn veel lager.'
Hij kent de verhalen dat 'die komkommers van tegenwoordig' hooguit nog naar water smaken. 'Toen m'n vader nog komkommers teelde en weleens wat langs de weg verkocht, had hij klanten die zeiden dat mijn komkommers lekkerder waren en bij mij was het precies andersom. Waar ik wel in geloof is dat een verse komkommer veel lekkerder is dan één uit de winkel. In de keten naar de consument staan komkommers weleens te lang.'

Arbeidsintensief
Driemaal per jaar staat er een nieuw komkommergewas op substraat in de kas, met twee tussenplantingen. Het chaotische van de teelt ligt hem wel. 'Een tomaten- of paprikateelt is veel beter te plannen. In de komkommers moet je zes, soms zeven dagen in de week snijden. Arbeidsintensief werk: per 0,7 hectare heb je één man nodig voor de oogst. Dat gaat niet altijd met scholieren die het af en toe doen, daar moet je handigheid in hebben.'
Herjan is al Van Nature-lid zolang hij het zich kan herinneren. 'Het was toen een partij die mij aansprak. En ik voel me er nog steeds prettig bij. Waar het naartoe gaat in de tuinbouw? Ik zit ook in de raad van toezicht en de productcommissie. Dan vragen ze het mij ook weleens. Ik vind het een moeilijke vraag… je ziet dat individualisme niet de oplossing is maar dat collectiviteit ook niet ieders ding is. Dus is de wijze waarop je die invult bepalend voor de kans op succes. Samenwerken levert vaak wel het beste of meeste resultaat op.'




Tevreden met wat je hebt
Met een goed komkommerjaar achter de rug heeft het 25-jarige jubileum een zilveren randje gekregen. Lachend: 'In dit soort jaren zeg ik ook weleens: had ik maar tien hectare gehad. Maar wat je altijd ziet na zo'n jaar: er komen weer vijf hectare bij zonder dat er afzet is. Dit jaar zal het zo'n vaart niet lopen, maar zo is het in het verleden altijd gegaan. Wees daarom eens een keer tevreden met wat je hebt, denk ik dan, maar dat vinden andere telers weleens moeilijk te accepteren.'


Voor meer informatie:
Mark Versluis
Van Nature
T: +31 180 696835
[email protected]
www.nature.nl
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer