"De hop-teelt in Colorado leek een perfecte combinatie met de tuinbouw. Veel mensen zeiden dat het niet zou lukken", herinnert hij zich. Hop heeft namelijk niet alleen veel licht, maar ook veel ruimte nodig. En doorzettingsvermogen. "Ik wilde laten zien dat het kon en dat het economisch interessant was."
In het tweede jaar oogst Hydro Hop Farms vijf soorten hop van 2.000 planten op zo'n 400 m2 kas. De kosten zijn waarschijnlijk hoger dan dat van normale telers, maar volgens Clark is de opbrengst ook hoger omdat zijn plantdichtheid hoger is. Hij heeft bovendien geen last van storm of vrieskou en kan de voedingsstoffen in de bodem controleren, is eerder op de markt en kan langer doorgaan.
De meeste brouwers die van de hop bier maken, gebruiken het vers. Dit geeft een groente-achtige smaak aan het bier, maar daarvoor is wel vijf keer zoveel hop als normaal nodig. Daardoor krijgt Hydro Hop Farms de boeken rond. "Ze zijn duurder dan gedroogd product", vertelt een van de brouwers. "Dit is ons duurste biertje ooit, maar ook ons speciaalste biertje ooit." Hij verwacht de prijs flink op te kunnen schroeven.
www.westword.com