Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een biertje uit de kas

Laat het woord 'hydroponisch' vallen in Colorado en men denkt meteen aan de wietteelt. Toch is het niet wiet dat Colin Clark gaat telen in zijn inpandige kas. Clark wil hydrocultuur toepassen bij de productie van bier, een andere 'zonde' waar Colorado om bekend staat.

De in Berthoud gevestigde brouwerij City Star zal HYPA (Hydro-Pony Express gaan brouwen. Dit is een natuurbier gebrouwen met grote Centennial en Columbus hopbellen, geteeld in Clarks kassen op Hydro Hop Farm. De inpandige kassen hebben een oppervlakte van 464 m². Het is waarschijnlijk het eerste bier ooit dat gebrouwen wordt met in kassen geteelde hop. Het is in ieder geval het eerste natuurbier dat dit jaar gebrouwen wordt.

"Ze zijn fel groen, plakkerig, ruiken geweldig en zijn niet aangetast door de zon, zoals in de buitenlucht geteelde hop. Het is de perfecte hop," vertelt John Way, mede-eigenaar van City Star. Way en Clark ontmoetten elkaar vorig jaar toen de de hopteler zijn ongebruikelijke plan aan de brouwer voorlegde. Clark was al actief in de tuinbouw en wa sal een thuisbrouwer.

"De hop-teelt in Colorado leek een perfecte combinatie met de tuinbouw. Veel mensen zeiden dat het niet zou lukken", herinnert hij zich. Hop heeft namelijk niet alleen veel licht, maar ook veel ruimte nodig. En doorzettingsvermogen. "Ik wilde laten zien dat het kon en dat het economisch interessant was."

In het tweede jaar oogst Hydro Hop Farms vijf soorten hop van 2.000 planten op zo'n 400 m2 kas. De kosten zijn waarschijnlijk hoger dan dat van normale telers, maar volgens Clark is de opbrengst ook hoger omdat zijn plantdichtheid hoger is. Hij heeft bovendien geen last van storm of vrieskou en kan de voedingsstoffen in de bodem controleren, is eerder op de markt en kan langer doorgaan.

De meeste brouwers die van de hop bier maken, gebruiken het vers. Dit geeft een groente-achtige smaak aan het bier, maar daarvoor is wel vijf keer zoveel hop als normaal nodig. Daardoor krijgt Hydro Hop Farms de boeken rond. "Ze zijn duurder dan gedroogd product", vertelt een van de brouwers. "Dit is ons duurste biertje ooit, maar ook ons speciaalste biertje ooit." Hij verwacht de prijs flink op te kunnen schroeven.


Bekijk de foto's hier:
www.westword.com
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer