Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De groenteteelt van de toekomst

Groente is gezond en populair. Daarbij worden de meeste groenten in de vollegrond geteeld en geoogst. Slechts één procent komt uit kassen. De teelt van groenten kost echter veel ruimte. Dit hoeft echter niet zo te blijven. Drie concepten voor de landbouw van de toekomst:

1. Vertical Farming
Het idee van torenkassen bestaat weliswaar al sinds de jaren '60, maar pas nu ontstaan uit de eerste ideeën daadwerkelijke bouwwerken: groenten in flats, boven elkaar in plaats van naast elkaar. Zo werd er bijvoorbeeld in 2014 in Singapore een commercieel Vertical Farm onder grote mediabelangstelling in gebruik genomen. Het voordeel bij zo'n gesloten kringloopsysteem is dat de groenten tot wel 98 procent minder water nodig hebben dan in de gewone landbouw en dat er tot wel 60 procent minder gewasbeschermingsmiddelen ingezet hoeven worden. Vertical Farming wordt al langer als een oplossing voor de groenteteelt van de toekomst aangeprezen. Dankzij moderne technologieën zoals effectieve warmte-isolatie, netwerksystemen, LED-licht en robotica kan het zeer zinvol zijn.

2. Algenfarm
Er bestaan circa 200 verschillende eetbare algensoorten. Al decennialang staan zij bekend als supergroenten, vol met eiwitten en vitamines. In Europa worden zij nu nog vooral gebruikt als levensmiddelkleurstof of als aanvulling op de voeding. Maar het telen en oogsten van zeealgen als groenten, net zoals in Azië, komt langzaam ook over naar Europa. Aan de Oostzeekust van Denemarken cultiveren twee biologen sinds vier jaar algen. In het eerste jaar hebben ze vier ton verkocht. Inmiddels verkopen ze al tien ton per jaar. Algen als groenten vormen nog een nicheproduct, maar de vraag stijgt langzaam en constant. Algen zouden echter snel een belangrijke rol kunnen gaan spelen als bron van voedingsstoffen.

3. Stadfarms
Het idee van stadfarms stamt uit het Amerikaanse Detroit. Door de neergang van de industrie ontstond hier op een gegeven moment een gebrek aan verse levensmiddelen. De inwoners begonnen toen zelf groenten te telen: eerst in hun tuinen, later overal op lege grond. Inmiddels produceren de mensen hier de helft van alle levensmiddelen die ze nodig hebben zelf. Urban Gardening: niet als hobby, maar als nieuwe vorm van georganiseerde tuinbouw in een grote stad. Een Duitse groep onderzoekers is onlangs begonnen een kaart op te stellen met daarop alle grotere stedelijke landbouwprojecten ter wereld. Dat zijn er inmiddels al bijna 100. De onderzoekers rekenden bovendien uit dat alleen al in Berlijn meer dan 7.000 daken geschikt zijn om beplant te worden.

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer