Telen met brak water in de woestijn
Het onderzoekscentrum experimenteert met verschillende onderstammen en entmethoden.
Michal Amichai, directeur van de Division Of Vegetables and Herbs, gaf ons een rondleiding, beginnend bij het pronkstuk van de faciliteit, de cherrytomaten op
wijnstokken. "Toen we begonnen met dit centrum was de opzet het vinden van de gewassen, die het in dit gebied het beste doen. Komkommers worden hier overal geteeld en dus besloten wij iets anders te zoeken waarmee wij ons zouden kunnen onderscheiden. Onze focus ligt nu op de cherrytomaten op wijnstokken. 75 procent van de export van dit product komt uit deze streek."
Michal Amichai, directeur van de Division Of Vegetables and Herbs
Maar in het AgroCenter wordt niet alleen met tomaten geëxperimenteerd. Ook wordt er getest met zoete en hete pepers, aubergines, courgettes en verse kruiden. "Er zijn bedrijven in Israël, die fulltime bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe soorten. Wij testen die soorten en laten telers vervolgens weten welke het sterkst zijn en hen de grootste opbrengsten zullen opleveren."
Olijfbomen midden in de woestijn.
Er worden zelfs proeven gedaan met het telen van olijven, granaatappelen en amandelbomen met brak water. "Deze proeven nemen veel meer tijd in beslag dan de experimenten met groenten. Voor groenten kunnen we na 2 jaar resultaten laten zien, maar met bomen duurt dat meer dan 20 jaar. Hopelijk ontdekken we over de jaren hoe olijven met brak water geteeld kunnen worden."
Voor de teelt van groenten met brak water wordt het water gemengd met steriel water dat van het ontziltingscentrum in Ashkelon afkomstig is. "Dit water bevat geen voedingsstoffen of mineralen. Het brakke water daarentegen zit vol mineralen, maar bevat ook veel zout - maar liefst 10 keer meer dan drinkwater. Wij mengen de twee en kijken wat het best aanslaat. Hoe meer brak water, hoe goedkoper de productie. En dat is natuurlijk mooi voor de teler."
Iedere tomatenteler in de Negev maakt gebruik van dit systeem om brak water met ontzilt water te mengen.
Om de twee componenten te mixen, heeft het AgroCenter een speciale computer ontwikkeld, waarmee het elektrisch geleidingsvermogen van het water beïnvloed kan worden. "Het brakke water dat we hier winnen, heeft geen stabiele waarden, maar voor de teelt is dat van groot belang. Met dit systeem kunnen telers het zoutgehalte aanpassen en op die niveaus brengen die het best voor hun gewassen zijn."
Naast de proeven met water wordt er op de onderzoeksfaciliteit onderzoek gedaan naar klimaatbeheersing om optimale groeiomstandigheden te creëren. "Het grote probleem in onze regio is dat we koude winters hebben, maar we hebben weer wel veel zon. We proberen nu overdag de plastic schermen te sluiten, zodat de zon de kas opwarmt. De warmte wordt dan 's nachts vastgehouden, zodat we met de gemiddelde temperatuur hoger uitkomen. We hopen dat dit de productie in de wintermaanden ten goede zal komen."
"Wij proberen hier telkens wat nieuws. De wereld verandert snel en wij willen onze telers de beste mogelijkheden bieden."
Voor meer informatie: www.moprn.org