Betonpaden, schuur en erf ontsmetten met kokend water

Tholen - Net als de meeste komkommertelers doet ook Rino Kaljouw er alles aan om het bontvirus tegen te gaan. Dat betekent een grondige teeltwisseling. Voor het tweede jaar op rij kiest hij ervoor Toon Hopmans niet alleen zijn gronddoeken te laten behandelen met stoom, maar ook de betonpaden en de schuur te laten ontsmetten met kokend water.
Bont
Echt een groot probleem is het bontvirus dit jaar niet geweest bij Rino Kaljouw. "Maar net als veel andere telers hebben we er wel mee te maken, vooral in het laatste stuk van de teelt. En als je het een keer hebt, kom je er niet meer vanaf", vertelt de komkommerteler uit Sint-Annaland. "Als het aan het einde van het seizoen optreedt, kun je er wel mee werken. Maar het verspreidt snel en verspreidt al voor je het ziet.. We willen voorkomen dat we het meenemen naar volgend seizoen, maar het kan overal in overleven." Daarom wordt de teeltwisseling dit jaar weer bijzonder grondig uitgevoerd. "Van achter naar voor en van boven naar beneden", bevestigt de teler. Teeltwisseling
Alle teeltresten zijn inmiddels de kas uitgegaan, de teeltmaterialen liggen onder stoomdoeken, de kas zelf is grondig gereinigd en de goten en buizen zijn behandeld met chloor. Ook staat er nog een fogbeurt op de agenda. Voor het tweede jaar op rij laat hij daarnaast niet alleen zijn looftrekdoeken behandelen met kokend water, maar laat hij Toon Hopmans van Hopmans Verhuur ook de betonpaden, de schuur en het erf ontsmetten. 

Dat Hopmans looftrekdoeken behandelt met kokend water en ze zo ontsmet, is al langer bekend. De techniek kan dankzij de mobiele doekenwasser op elke de tuin worden uitgevoerd en hoewel telers eerst huiverig waren voor het ontsmetten zonder chemicaliën, wint de behandeling gestaag aan populariteit. Sinds vorig jaar behandelt hij ook betonpaden door er met hoge druk kokend water op te spuiten. "Het kokende water maakt ook op de betonpaden behandelen met chemicaliën overbodig", vertelt hij. "De bacteriën en schimmels overleven het kokende water niet. Zo weet je zeker dat je schoon begint." Doordat er geen chemicaliën gebruikt worden, zou een behandeling zelfs nog tijdens een teelt uitgevoerd kunnen worden. Met twee in twee dagen de kas, de schuur en het erf ontsmet
Nieuwe teelt
De machine waarmee de kas behandeld wordt, is door Hopmans zelf ontworpen en wordt gewoon aangesloten op de watervoorziening in de kas. Het apparaat is voorzien van drie hogedruk-aansluitingen die instelbaar zijn van 50 tot 150 bar. Twee daarvan gaan naar een vloerenreiniger, waarmee flink meters gemaakt kunnen worden. De derde is aangesloten op een handbediende hogedrukspuit. Daarmee kunnen ook oneffenheden in het pad en extra vuile randjes ontsmet worden. Met een medewerker van Kaljouw gaat Hopmans zo in twee dagen de kas door. Klaar voor een nieuwe teelt. 
Voor meer informatie:
Toon Hopmans (e-mail)
Hopmans Verhuur
Huybergsebaan 498
4625 DM Bergen op Zoom
Mob: 06-54328817Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven