Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Paprika’s, komkommers, groente en fruit naar de varkens?

Tholen - Komkommerprijzen bar slecht? Paprika's met een oortje? Iets te oranje tomaten? Geef ze aan de koeien! Drie Limburgse bedrijven onderzoeken de mogelijkheden om deelstromen van volle grond en glasgroente, maar ook fruit om te zetten in veevoeder.

Veevoeder
Drie Limburgse bedrijven hebben 27.500 euro subsidie gekregen om te onderzoeken of ze van groenten en fruit veevoeder kunnen maken. "Het gaat dan om producten van de beste kwaliteit maar met bijvoorbeeld uiterlijke afwijkingen", vertelt Arno Heuvelmans, die namens Nijsen/Granico bij het project betrokken is. "Een komkommer die te krom is om te verhandelen, of lichtgroen in plaats van donkergroen." Daarnaast ziet hij ook mogelijkheden voor situaties wanneer de productie veel hoger is dan de vraag. "De groentenmarkt is nauwelijks vraag- maar vooral aanbodgerelateerd. Doordat de telers afhankelijk zijn van omgevingsfactoren, is het aanbod niet optimaal af te stellen." Dat resulteert soms in een overaanbod. "We kijken welke mogelijkheden er zijn om dat soort producten toch te verwaarden.

Suiker- en zoetwarenindustrie
Als het aan Heuvelmans ligt, worden deze deelstromen voortaan omgezet in veevoeder. Bij Nijsen/Granico worden hiervoor al deelstromen uit bakkerijen en de suiker- en zoetwarenindustrie gebruikt. "De aan- en afloopverliezen van de productielijnen, of verpakkingen die niet volledig sluiten", geeft Heuvelmans als voorbeeld van deelstromen uit die sector. "Deze hoogwaardige producten (qua inhoudsstoffen) gaan normaal naar de stort of biovergisting (energie-opwekking). Wij kunnen ze uitpakken en verwerken naar een product met een hoge voedingswaarde."


Van koekjes naar veevoeder

Paprikasnack
Maar zit een koe eigenlijk wel te wachten op een paprikasnack? "Het gaat om de nutritionele waarde, de voedingswaarde", verklaart Heuvelmans. "Bijvoorbeeld functionele eigenschappen, zodat we daar gezondheidsproducten mee kunnen maken. Deze producten kun je via een slim verwerkingssyteem beschikbaar maken voor dieren" Zo krijgt een dier uiteindelijk voeding die speciaal op zijn dieet is afgestemd. Nijsen/Granico onderzoekt nu samen met Dinnissen Process Technology en Vitelia uit Oirlo of ze ook veevoeder van deelstromen uit groenten en fruit kunnen maken. Daarvoor komen ook glasgroenten in aanmerking, bevestigt Heuvelmans. "We zijn nu bezig met de inventarisatie. We kijken welke mogelijkheden er zijn en welke stoffen (vitamine, anti-oxidanten) in de innovatieve diervoeding dan beschikbaar komt. Het is echt nog de startende fase." Is het niet raar om dan met twee concurrenten aan de slag te gaan? Dat valt wel mee, vindt Heuvelmans. Ze willen het regionale karakter van het initiatief benutten. "Verder, Vitelia zou je een concurrent kunnen noemen, maar zij zijn veel breder georiƫnteerd in diervoeder dan wij zijn. Wij zijn specialist in varkensvoeding, zij op gebied van pluimvee en rundveevoeding", verklaart Heuvelmans. "En als je naar de producten kijkt: misschien heeft paprika juist eigenschappen die van hogere waarde zijn voor pluimvee dan voor varkens. Dat moeten we onderzoeken."

Voor meer informatie:
Nijsen/Granico B.V.
Veulenseweg 20
5814 AC Veulen
T: 0031 (0)478 - 55 29 00
F: 0031 (0)478 - 58 84 56

Gerelateerde artikelen → Zie meer