8,5 ha nieuwbouw afgewisseld met kas op dak kinderdagverblijf

Diversiteit in bouwprojecten Van Amelsvoort

Tholen - Hoe houdt een Nederlands kassenbouwer zich bezig in een tijd dat de ontwikkeling van glastuinbouw nagenoeg stil ligt? Uitstapjes naar een andere sector, of verre oorden opzoeken? Niet bij Van Amelsvoort Kassenbouw. Vanuit een klein dorp in Brabant houdt het bedrijf zich al 56 jaar bezig met kassenbouw. Projecten van ca. tien hectare worden afgewisseld met een kas op een kinderdagverblijf of een theater. "Qua kosten ligt het tegenwoordig dicht bij elkaar in de sector. Het is het vertrouwen wat er moet zijn."


Nieuwbouwprojecten: alles van de grond af dankzij de nieuwe machines

Het machinepark van het Brabantse kassenbouwbedrijf Van Amelsvoort is het afgelopen jaar behoorlijk uitgebreid. Met een nieuwe kraan, rupsmachines en hoogwerkers zorgt het bedrijf ervoor dat tegenwoordig niets meer op de grond uitgelopen hoeft te worden. "Alle materialen krijgen we schoon boven", verduidelijkt directeur Frank van Amelsvoort. "Bij gepoedercoate kassen is het belangrijk dat alles netjes wit blijft. Daar kunnen we nu garantie op geven." Deze keuze voor zekerheid en kwaliteit kenmerkt het familiebedrijf, dat afwerking hoog in het vaandel heeft staan. Van Amelsvoort Kassenbouw bestaat inmiddels 56 jaar en heeft zich ook dit jaar prima beziggehouden: onderhoud en reparatie, maar ook veelal nieuwbouw. Bij Boer & Den Hoedt is de uitbreiding geplaatst. In Zuid-Nederland zijn een aantal aardbeienkassen gebouwd. "En in België doen we op het ogenblik wel veel", vertelt Van Amelsvoort. Sinds 2009 gaan de kassenbouwers over de Belgische grens. In tegenstelling tot in Nederland, groeide het areaal glasgroenten daar de laatste jaren nog steeds. "Al is het er het laatste jaar iets rustiger geweest." Wat betreft de kassen die er worden geplaatst, is er weinig verschil met Nederland.

Diffuus glas
Bij klanten van het bedrijf wordt vaak voor traditioneel glas gekozen. "Bij aardbeienteelt is nog niet bewezen dat diffuus glas zich terug kan verdienen. Bij vruchtgroente ligt de glaskeuze veel gevoeliger. Bij tomatenkassen gaat het bijna altijd om diffuus en AR-glas." Het bedrijf merkt daarnaast dat er steeds vaker gekozen wordt voor kunststof kanaalplaten in gevels ter isolatie. "Als er belicht wordt, zijn ze natuurlijk verplicht om het gevelscherm te plaatsen. Anders zien telers steeds meer profijt van een wand op zich. Niet alleen in de aardbeien, maar ook in de groententeelt." Ook in nieuwbouw wordt rekening gehouden met de kosten: superhoge kassen worden nauwelijks weggezet. "Zeker in de aardbeienteelt is vijf meter voldoende."Kassen op daken en geïntegreerd in utiliteitsbouw

Kas op dak
Ook voor volgend jaar zitten er al wat mooie projecten in de planning: in januari begint het bedrijf met de bouw van 2 hectare peperteelt. Het kenmerkt het bedrijf: een hightech kas van 8,5 hectare glasgroente wordt afgewisseld met de bouw van 500 m2 glas op het dak van een kinderdagverblijf. Ook een stadstuin nabij een ziekenhuis wordt gebouwd, evenals een kas op een theater. Vorig jaar heeft het bedrijf een atelier geplaatst waaronder mensen komen te wonen. Veel omzet is er met dit soort opdrachten niet te maken – maar leuk voor de afwisseling en goed voor het vakmanschap is het wel. De opdrachtgevers komen bij het bedrijf vanwege de goede naam. "Qua kosten ligt het tegenwoordig dicht bij elkaar in de kassenbouw. Het is het vertrouwen wat er moet zijn", besluit Van Amelsvoort.


Crossover met utiliteitsbouw: alles op bovenstaande foto is door het team van Van Amelsvoort geïnstalleerd.

Voor meer informatie:
Frank van Amelsvoort
Van Amelsvoort Kassenbouw B.V.
Luitenambachtstraat 19B
4944 AS Raamsdonk
T +31 (0)162 51 25 54
F +31 (0)162 51 88 31
frank@vanamelsvoort-kassenbouw.nl
www.vanamelsvoort-kassenbouw.nlPublicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven