Freeland vergroot houdbaarheid ijsbergsla met Peakfresh tot 42 dagen

Het bedrijf Freeland uit Emmen belevert dagelijks wereldwijd klanten met verse groenten. Dankzij de toepassing van Peakfresh, een revolutionaire verpakking, is het bedrijf erin geslaagd de houdbaarheid van haar groenten aanzienlijk te vergroten. Het resultaat van deze toepassing is dat bestelde producten nu per vrachtschip vervoerd kunnen worden in plaats van per vliegtuig. Daarnaast beperkt de verpakking de derving op de supermarktvloer.
 
"Onze kracht is dat we rechtstreeks bij de teler inkopen en direct aan de detailhandel leveren," zo verwoordt directeur Kees van den Bosch van Freeland het onderscheidend vermogen van zijn handelsbedrijf, dat zich heeft gespecialiseerd in onder meer ijsbergsla, bloemkool en broccoli. Naast snij- en handelsbedrijven bestaat de klantenkring van Freeland dan ook voornamelijk uit supermarkten. De klanten bevinden zich in heel Europa en zelfs daarbuiten.


 
Verduurzamen
"Het is alweer een paar jaar terug dat ik in contact kwam met Freeland," weet innovatieadviseur Joke Feenstra van Syntens Innovatiecentrum. "Kees van den Bosch was zich op dat moment aan het oriënteren op de mogelijkheden om zijn bedrijf te verduurzamen. Gelet op de grote hoeveelheid verpakkingsmateriaal die bij een handelsbedrijf in groenten verbruikt wordt, is het niet verwonderlijk dat hij hierbij ook oog had voor de rol van verpakking."
 
Houdbaarheid verlengen
Daarnaast zocht Van den Bosch naar mogelijkheden om de transportkosten te reduceren en de houdbaarheid van het product te vergroten. "Een substantieel deel van de kostprijs wordt gevormd door de transportkosten omdat veel per vliegtuig wordt vervoerd. Veel van onze klanten zitten namelijk wat verder weg," legt Van den Bosch uit. "Daarnaast moeten supermarkten normaal gesproken 20 procent van de groenten weggooien omdat het niet meer voldoende vers is."
 
Toevoeging van mineralen
Adviseur Feenstra wees Van den Bosch op het bestaan van Peakfresh, een revolutionaire verpakking afkomstig uit Australië. "Toevallig had Kees reeds contact met de importeur. We zaten dus beiden op hetzelfde spoor." In de kern dankt Peakfresh haar kracht aan de toevoeging van mineralen aan de plastic verpakking. "Heel simpel gezegd stemmen deze mineralen zich af op het product dat in de verpakking zit," aldus Van den Bosch. Het resultaat is dat de houdbaarheid van de groente minimaal verdubbelt." Bij ijsbergsla leidt dit zelfs tot een houdbaarheid van maar liefst 42 dagen.
 
Wetenschappelijke onderbouwing
Om zijn klanten te kunnen overtuigen van de potentie van de Peakfresh-verpakking, zocht de ondernemer naar een onderbouwing van zijn verkoopverhaal. Feenstra adviseerde de oprichter van Freshland om de houdbaarheidsclaim van de producent van de verpakking in Nederland te laten toetsen. Ze bracht Van den Bosch in contact met de Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Het onderzoek van de Hogeschool bevestigde de Australische bevindingen.
 
Groenland en Midden-Oosten
Samen met Feenstra werkte Van den Bosch aan een uitwerking van de marktpositionering voor de nieuwe verpakking. Alhoewel het uitgevoerde onderzoek de objectieve bewijslast levert, merkte de ondernemer uit Emmen toch dat de Peakfresh-verpakking bewijstijd nodig heeft. "Het lijkt per slot van rekening te mooi voor woorden." Enkele afnemers van Freeland hebben inmiddels voor de Peakfresh-verpakking gekozen. "Deze klanten zitten op Groenland en in het Midden-Oosten." Naast zakken voor individuele kroppen werkt Freeland met 5- en 10 kilo zakken, evenals met een palletcover.
 
Verdieping in duurzaamheid
Om zich verder te verdiepen in de mogelijkheden van verduurzaming, nam Van den Bosch deel aan een door Syntens georganiseerde handelsmissie naar Biofach, een internationale beurs voor biologische levensmiddelen in Duitsland. "Daarnaast is Kees met ons mee geweest naar India in het kader van een trendtour, die we daar hebben georganiseerd. Ook tijdens deze inspiratietour stond duurzaamheid centraal." Van den Bosch: "Het bezoek aan de Biofach heeft me een leverancier opgeleverd en diverse interessante contacten in de biowereld. De trendtour in India vond ik zeer inspirerend. Het heeft me een leerzame blik op de wereld opgeleverd en me geïnspireerd om verder aan de slag te gaan met verduurzaming in ons bedrijf."
 
Syntens Innovatiecentrum
Freeland
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven