“betere plantgezondheid, hogere productie en meer smaak”

Kwekerij Tomaholic teelt op Peltracom Grow Bags

"Een betere plantgezondheid dan voorheen", zo vat David de Storme van Tomaholic de situatie in de kas samen. Sinds dit seizoen wordt er op het hele bedrijf geteeld op de Peltracom Grow Bag, een 100% composteerbaar substraat. "Tot nu toe hebben we een perfecte teelt. Dat is toch beter dan je verwacht."


David de Storme, teeltleider bij Tomaholic


De teelt geschiedt zonder chemische gewasbescherming

Smaak en duurzaamheid
Sinds dit jaar staan de Climbo-planten bij Tomaholic (10 hectare) in Terneuzen op de Peltracom Grow Bag van Peltracom. Het bedrijf van Piet de Schepper en Marc Temmerman wil zich met smaak en duurzaamheid differentiëren van de bulkproductie. Volgens teeltleider David de Storme past de 100% composteerbare, zero waste Peltracom Grow Bag daar perfect bij. "De focus ligt op duurzaamheid. Daarom is het ook de bedoeling dat we dit jaar zonder chemische middelen het seizoen doorkomen", vult hij aan. De micro-organismen in de Grow Bag ondersteunen dat met het van nature aanwezige bodemleven. Bovendien worden er, indien gewenst, al vooraf additieven toegevoegd aan de mat, iets wat bij kokos of steenwol niet kan.
De Climbo-tomaten worden bij Bel'Orta onder Flandria-label, segment Elite geveild.Tomaholic koos voor additieven van Koppert en Agrona en heeft tot op heden geen chemische gewasbescherming hoeven te gebruiken. "Het blijft rustig", vertelt De Storme. "En de plantgezondheid is perfect." Opvallend genoeg blijft ook Crazy Roots uit, iets wat al enkele jaren sluimerde op de kwekerij. Navraag bij leverancier Peltracom leert dat er bij telers die starten op de Peltracom Grow Bag, geen last is van Crazy Roots. Hoe en waarom dat kan, wordt momenteel onderzocht. Daarnaast is het bedrijf bezig een plantpot van organisch substraat te ontwikkelen. "Dat zouden we graag zien", vindt De Storme. "Nu staan ze nog op een steenwol pot, dan werken we helemaal composteerbaar."


De Storme: "De plantgezondheid is perfect"
De Peltracom Grow Bag hebben een bufferende werking, zijn even reactief als kokos en hebben een soortgelijk bodemleven. Toch zijn ze qua teelt beter te vergelijken met steenwol: het substraat is luchtig en drainerend. "We kunnen iets vroeger stoppen met water geven, maar 's ochtends geven we een iets langere druppelbeurt", vertelt De Storme. "Daar vraagt de plant om." Om de verschillende substraten beter te vergelijken, staan er bij Tomaholic ook nog wat planten op steenwol. "Op de Grow Bag is niet alleen de Brix' waarde hoger, maar ook de smaak", vindt Mark Temmerman. "Bij een blinde smaakproef halen de medewerkers hier de tomaten van de Grow Bag eruit. Daarbij is ook de opbrengst hoger, maar wij gaan voor de smaak en de duurzaamheid." De keuze voor volgend jaar lijkt dan ook vast te liggen: wederom de Peltracom Grow Bag. Daarnaast heeft het bedrijf de deuren geopend voor telers met interesse in de matten. "De teelt verloopt boven alle verwachtingen, dus wat leven hier kan er wel bij", besluit De Storme.Voor meer informatie:
Maaike Perneel
Peltracom n.v.
Skaldenstraat 7a
9042 Gent (BE)
Tel. 0032 09 218 03 30
Fax 0032 09 218 03 31
www.growbag.be 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven