Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
kou vertraagt planten, groei en oogst

Vollegrondsgroenten: nu lage aanvoer, straks explosie

Tholen - Er wordt bijna niet geplant, de planten groeien niet en van oogst is nauwelijks sprake. De vollegrondsteelt is flink aangetast door het koude weer. “In de aanvoer ontstaan straks eerst gaten, omdat er niets gegroeid heeft. Daarna komen een aantal plantingen bij elkaar en krijg je veel productie”, voorspelt Wieke Grubben van West Plant Limburg. Bij Willem&Drees merken ze dat de aanvoer laag is. “Normaal hebben we met Pasen al asperges – nu is het moeilijk snijden.”

Het was de koudste maart van de afgelopen 25 jaar en pas volgende week verdwijnt de nachtvorst – in ieder geval voor een tijdje. Dat heeft behoorlijk wat invloed op de vollegrondsteelt. Raapstelen, veldsla, postelein, andijvie, sla en rucola: het loopt allemaal achter door het koude weer. “Een week of twee, drie ongeveer. We hebben al nee moeten verkopen omdat er gewoon geen groei in het gewas komt”, vertelt Marion Schoenmakers van Willem&Drees. “Een van onze telers plant normaal rond 6 maart onder andere sla, andijvie en paksoi in de vollegrond. Hij heeft nu fikse vorstschade”, vervolgt ze. “Andere jaren was het daar warm genoeg voor. Telers dekken alles af met vliesdoeken, en het is alsnog te koud.” Ook de asperges ondervinden een moeilijk begin. “Vorig jaar hadden we met Pasen de eerste asperges, en toen viel het vroeger. Nu hebben we met moeite twaalf kistjes en is het moeilijk snijden.” De eerste aardbeien uit de vollegrond laten mogelijk zelfs tot na moederdag op zich wachten. “De tweede zondag in mei. Normaal zijn ze er dan weer, maar ik schat dat dat ‘m niet gaat worden.”


Raapstelen en krulandijvie: het loopt allemaal achter door het koude weer

Volle opkweekbedrijven

Bij West Plant Limburg, opkweekbedrijf van vollegrondsgroenteplanten, is het effect van de vrieskou te zien in de volle kassen. Dankzij de opkweekruimte met Cabrio-dek is het bedrijf zelf bestand tegen de weersomstandigheden, maar ze merken wel dat de leveringen van de koolplanten flink vertraagd worden. “De afgelopen weken werd er nauwelijks geplant. Normaal zijn wij vanaf week negen, tien volop aan het uitleveren. Nu is het week veertien en komt het pas echt los”, vertelt Wieke Grubben van West Plant Limburg. Per gebied zijn er volgens hem verschillen te zien. In Noord-Holland is weinig gebeurd en in Noord-Duitsland is er door sneeuwval helemaal niet geplant, maar in Limburg werd er mondjesmaat wat in de grond gezet. “Die planten zijn in de steenkoude grond gezet. Wel met acryldoek erover, maar hoe dat gaat, weet niemand nog. Schieten ze in een schot – dat er door de stress voorbloei ontstaat – of vriezen ze dood? Als de plant nog leeft, ligt-ie in ieder geval niet op schema. De groei is zeker vertraagd.”


Teelt onder doek uit week 10. Normaal wordt er dan volop geplant, nu loopt de teelt vertraging op.

Komende week stijgt de temperatuur volgens het KNMI mogelijk eindelijk naar normale waarden, maar het seizoen zal niet meteen normaliseren. ”In de oogst ontstaat eerst een gat, omdat er een tijd niets gegroeid heeft. Daarna komen een aantal plantingen bij elkaar en krijg je veel productie”, voorspelt Grubben. Schoenmakers is het daarmee eens. “We verwachten dat als het wat warmer is, vooral ’s nachts, dat het dan ineens tot volle explosie komt. Dat kan leiden tot lage prijzen”, bevestigt ze. “Nu kunnen telers ook al minder verkopen, omdat er gewoon minder product is. En een teeltplan is ingericht op de weken dat het gunstig is om als eerste te komen. Dat lopen ze mis.”

Kunnen telers en handelaren nog inspelen op de situatie? Grubben weet het wel: allemaal een komkommer eten. “Die kosten nu niets. Normaal zijn er in het paasweekend goede komkommer prijzen, maar nu is het zo koud dat mensen in de wintermodus zitten. Ze eten winterkost, maar moeten overschakelen naar voorjaarsgroenten. Allemaal een komkommer, misschien scheelt het wat in de prijs.”

Wieke Grubben
West Plant group
Venrayseweg 111
5928 RG VENLO
t. +31 (0)77 366 92 92
f. +31 (0)77 366 34 10
www.westplantgroup.com
organisatie@westplantgroup.nl

Voor meer informatie:
Willem&Drees
Graaf van Lynden van Sandenburgweg 6
3945 PB Cothen
t: 0343-767001