Tuinbouwjongeren Westland laten zich bijpraten over vertical farming

Tuinbouwjongeren Westland heeft een ledenavond georganiseerd om de ontwikkelingen rond vertical farming te bespreken. Op verschillende mediakanalen kwamen de jongeren in contact met (negatief) nieuws over vertical farming. Het was reden om zelf eens een kijkje te nemen.

De ledenavond vond plaats bij Artechno en hier spraken Sven Duijvenstijn van Artechno en Edo Kolmer van Signify als LED-leverancier, zo delen de tuinbouwjongeren in onderstaand verslag.

Door afwezigheid van de (vice)voorzitter werd de avond afgetrapt door bestuurslid en organisator van de avond Rick van Schie. Met de vorige thema-avond plantweerbaarheid hebben de jongeren geleerd dat weerbare plantsystemen een rol gaan spelen in de glastuinbouw door afnemende gewasbeschermingsmiddelen. "Hoe weerbaar zijn jullie systemen?" Sven Duijvestijn is Sales Engineer bij Artechno. Hij nam de jongeren in zijn presentatie mee in het ontwerp en de toepassingen van hun vertical farm, de AVF Compact.  

Bijna alle componenten, zowel hardware als software van de AVF Compact worden door Artechno zelf ontworpen. In de presentatie werd benadrukt dat de techniek om de plant heen is ontworpen om de optimale plantgroei te krijgen. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn, luchtsnelheid, stabiel klimaat in de gehele vertical farm, optimale lichtverdeling, watergift en automatisering. Doordat Artechno totaal leverancier is (behalve de lampen), zijn al deze onderdelen goed op elkaar afgestemd.  

In de Lier staan dan ook 3 onderzoek klimaatkamers om teeltrecepten te ontwikkelen en bedrijfsplannen te valideren. Ze doen dan ook diverse proeven van de beschikbare rassen van bladgroenten en kruiden in de markt, zodat zij de klant het beste kunnen begeleiden met het maken van keuzes. Kort samengevat: plantonderzoek is nodig om de techniek te testen en verder te ontwikkelen, teeltrecepten te ontwikkelen en interne kennis op te bouwen.  

Na de presentatie van Sven kreeg Edo Kolmer van Signify het woord. Edo is 5 jaar werkzaam bij Signify op de afdeling Vertical farming. Na een introductie gaf Edo voorbeelden van klanten met verticale systemen (in Europa). Zoals elk bedrijfsplan, moet elk onderdeel kloppen om tot een winstgevend bedrijf te komen. De geografische ligging is daarbij ook zeker van belang voor bijvoorbeeld de energie of de afzet.Edo gaf ook aan dat plantonderzoek een belangrijk onderdeel was voor Signify, om lichtrecepten en bijpassende armaturen te ontwikkelen. Ook is Signify bij een project aangesloten om gewassen te telen voor de inhoudsstoffen, waarbij hun LED een belangrijk stuurmiddel is. 

Sven sloot de avond af met een demo, waarbij live de AVF Compact gedemonstreerd werd. Daarna kwam de bittergarnituur rond met een aantal versnaperingen om de avond te bespreken met elkaar.  

Volgens de tuinbouwjongeren Westland was een informatieve bijeenkomst waarbij de fabels van de feiten zijn onderscheiden. De tuinbouwjongeren bedanken Artechno (Sven) en Signify (Edo).

In mei staat er een volgende bijeenkomst gepland.

Bron: Tuinbouwjongeren Westland 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.