Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vertical farm in Noorweegse grot levert maandelijks 1500 kg aan groenten

"We telen in een grot die natuurlijke isolatie biedt en het hele jaar door stabiele temperaturen heeft. Zelfs wanneer de temperaturen buiten onder het vriespunt liggen, heeft de grot een stabiele temperatuur van rond de 6 graden Celsius. De meeste indoor teeltbedrijven willen de temperatuur verlagen terwijl wij juist proberen de temperatuur te verhogen. Dat is een unieke uitdaging," volgens Rafik Halabi, medeoprichter van Gruve Gront. Gruve Gront bestaat nu twee jaar en is opgericht door Rafik Halabi en Peyman Karim Afshar.


Een deel van het teeltgebied

Gebruikmaken van de aarde
15 km ten westen van de hoofdstad van Noorwegen teelt Gruve Gront gewassen op een vrij ongebruikelijke locatie. Wanneer bezoekers de grotten van Sandvika betreden, zien ze een kleine vertical farm in de 30.000 m² grote grot. Op een oppervlakte van 500 m² teelt Gruve Gront verschillende groenten, eetbare bloemen, cherrytomaten, chilipepers en kleine komkommers.

Ondanks de lastige, maar goed geïsoleerde locatie, levert de vertical farm zijn groenten aan een kleine kring klanten in de buurt. In de buurt van Oslo voorziet het de horeca, restaurants en supermarkten om de seizoensgebonden gaten enigszins te overbruggen wanneer temperaturen geen buitenteelt toelaten.

"We distribueren meer dan 1500 kg microgroenten per maand. De rest wegen we niet aangezien we deze per stuk verkopen, afhankelijk van de bestellingen, die elke keer verschillen," vertelt Rafik. Hij vindt dit geen probleem aangezien hun systeem flexibel is. Ze kunnen gemakkelijk veranderingen aan het systeem aanbrengen wanneer meer productie of extra gewassen nodig is.

Vanwege de weersomstandigheden zijn vollegrondstelers beperkt tot het telen van hun gewassen voor een korte periode. "We zouden meer indoorteeltbedrijven in Noorwegen moeten hebben. Het energieverbruik is echter een flinke uitdaging. Het gebruik van natuurlijke isolatie en warmte uit de grot stelt ons in staat veel minder energie te verbruiken in vergelijking met glastuinbouwers en andere vertical farms."


Het Avisomo en Gruve Gront team brengt een bezoek aan de vertical farm

Een flexibel systeem voor een complexe locatie
"We hebben de mogelijkheid om ons teeltgebied uit te breiden tot een totaal van 10.000 m²", vertelt Rafik. "We hadden een flexibel systeem nodig dat verschillende rassen en gewassen zou ondersteunen gezien de verschillende aanvragen. Met de groeistations van Avisomo kunnen we verschillende gewassen op elk gewenst moment telen."

De Groei Stations zijn niet vast zoals een teeltsysteem met irrigatie, pijpleidingen en verlichting dat wel is. Dat maakt dat ze gemakkelijk te verplaatsen zijn.

"Alles wat je hoeft te doen is de hoogte van de trays, de hoogte van de watertrechters, en de verlichting te veranderen. We hebben geen pijpleidingen in de trays, maar een ander deel van het systeem zorgt daarvoor. Als je bijvoorbeeld hop wilt telen, verwijder je gewoon verschillende lagen, voeg je de juiste (zij)verlichting toe en teel je vanaf de grond," deelt Endre Harnes, Chief Commercial Officer bij Avisomo.

Voor meer informatie:
Gruve Gront
www.franzefoss.no/gruvegront


Avisomo

Endre Harnes, Chief commercial officer
endre@avisomo.no
https://avisomo.com

Publicatiedatum: