Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kunnen vertical farms uit het VK de concurrentie aangaan?

Andrew Teanby, adjunct-directeur plattelandsonderzoek van Savills en Joe Lloyd, onderzoeksanalist van Rural Research, hebben onderzoek gedaan naar vier belangrijke gebieden om winstmarges te maximaliseren en marktkansen te waarborgen.

Hoewel het Verenigd Koninkrijk goed is voor 3,1% van de gemiddelde wereldwijde investeringen in ag-tech, blijven de investeringen per hoofd van de bevolking ver achter bij de internationale concurrenten. Landen als Israël en Singapore staan voor unieke uitdagingen die efficiëntie vereisen.

Toch ligt het VK achter op zijn naaste buren Ierland (26% minder per hoofd van de bevolking) en Frankrijk (37% minder per hoofd van de bevolking). Dat wil niet zeggen dat dergelijke, relatief lage investeringsniveaus schadelijk zijn voor de ontwikkeling. Het VK staat op gelijke hoogte met Nederland, dat algemeen wordt erkend als land met de meest geavanceerde tuinbouwsystemen die er bestaan. Toch blijven de verschillen tussen het VK en Nederland groot en dus rijst de vraag: hoe kan het VK beter investeren in ag-tech?

Vertical farming is een gebied waarop het VK vooruitgang boekt, zowel wat productie als innovatie betreft. Intelligent Growth Solutions in Schotland en Jones Food Company in Scunthorpe worden beschouwd als wereldleiders in deze sector.

Dit gebeurt echter tegen een bredere achtergrond van problemen en moeilijkheden in de sector. InFarm, Europa's grootste vertical farm, heeft onlangs 500 werknemers ontslagen. Agricool, een Franse onderneming die 30 miljoen euro aan financiering had opgehaald, ging in april 2022 failliet.

Vertical farming is gewoon niet goedkoop. Een kwalitatief goede vertical farm kan wel 750% meer kosten dan een gewone kas. Terwijl kassen ongeveer £400 tot £1000 per vierkante meter kosten, kost een vertical farm waarschijnlijk minimaal £ 2000 per vierkante meter of
£ 3000 per vierkante meter voor een hightech, streng gecontroleerd systeem.

Het kleinste instapmodel (5000 vierkante meter) kost dus minimaal
£ 10 miljoen. Bij dergelijke kosten moet veel aandacht worden besteed aan het maximaliseren van de kosteneffectiviteit van de installatie en de marktkansen ervan.

Foto genomen op New Leaf-farm in Dubai

Het bedrijf heeft vier belangrijke aandachtspunten voor het opzetten van een vertical farm.

Locatie
Er bestaat een misvatting dat vertical farms in sterk verstedelijkte gebieden kunnen worden gebouwd en dat de producten direct aan consumenten kunnen worden verkocht. Dit is in bepaalde gevallen wel mogelijk, maar de schaal en infrastructuur die nodig is voor de gecontroleerde teelt is meer geschikt voor gebieden buiten de stad, vooral gebieden met goede logistieke verbindingen en lagere grondkosten.

Een dergelijke locatie zou een vrijhaven kunnen zijn. Naast de nabijheid van bestaande logistieke netwerken zouden bedrijven op deze locaties van bepaalde voordelen kunnen profiteren, zoals gedurende maximaal 3 jaar 0% NIC's betalen op de salarissen van nieuwe werknemers gedurende, gedurende 5 jaar 100% vrijstelling van bedrijfsbelasting op hun gebouwen vanaf de datum van ingebruikneming en volledige SDLT-vrijstelling tot september 2026. Savills Research heeft berekend dat de kostenbesparingen kunnen oplopen tot £ 2,85 miljoen voor een faciliteit van 10.000 vierkante meter over een periode van vijf jaar. Deze berekening is exclusief de kapitaaluitgavenaftrek voor installaties en machines, wat betekent dat de werkelijke besparingen nog groter kunnen zijn.

Gebouw
Investeerders zien magazijnen als de ideale ruimte om hun vertical farms te vestigen. Helaas worden vertical farms beschouwd als huurders met een groot risico ten opzichte van de bloeiende logistieke sector, waar voortdurend grotere en betere ruimtes nodig zijn. Ter compensatie van dit vermeende risico kunnen huurders daardoor een hogere aanbetaling of huur verwachten. In zo'n geval kan het financieel verstandiger zijn voor een vertical farm om zelf een leegstaand terrein te kopen en op maat gemaakte faciliteiten te ontwikkelen. Als de vraag vanuit de logistiek afneemt, kunnen vertical farms wellicht gemakkelijker huurcontracten afsluiten, maar dit lijkt op korte termijn onwaarschijnlijk.

De faciliteit van Smallhold in LA

Energie
Het energieprofiel van een vertical farm is heel anders dan dat van een kas. De aanwezigheid van verlichting, zelfs efficiënte LED-systemen, genereert warmte die moet worden afgevoerd in plaats van aangevuld. Daarnaast vragen de behoefte aan koeling en verlichting, automatisering, hydrocultuur en andere systemen om grote hoeveelheden elektriciteit.

Vertical farms moeten daarom op zoek gaan naar partnerschappen met leveranciers van hernieuwbare energie en een stroomovereenkomst sluiten met korting voor het bedrijf en een goede premie voor de energieleverancier.

Gewassen
Vertical farms zijn ontworpen om onder zeer gecontroleerde omstandigheden te worden gebruikt. Dit gaat weliswaar gepaard met energiekosten, maar het vergroot ook de mogelijkheden. Hierdoor kunnen traditionele, buiten het seizoen geteelde gewassen tegen een hogere prijs en sneller worden verkocht, waardoor meerdere oogsten in een kortere tijd mogelijk zijn.

Dankzij de nauwkeurige controle kunnen echter ook meer gespecialiseerde en kwalitatieve gewassen worden geteeld. Alles van medicinale cannabis tot saffraan, 's werelds duurste specerij, kan in een vertical farm worden geteeld.

Voor meer informatie:
Andrew Teanby, Associate Director Rural Research and
+44 1522 507 312
Joe Lloyd Research Analyst Rural Research 
+44 207 299 3016
Savills
www.savills.co.uk