Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Indoor farming krijgt een plaats in de glastuinbouw"

Tholen - Een reguliere kas is lang niet altijd de beste oplossing meer. Indoor farming krijgt een plaats in de glastuinbouw. Er ligt toekomst voor indoor farms. Jilles Goedkegt, directeur GreenV Indoor, stelt dat over een jaar of twee het de volwassen oplossing zal zijn voor verschillende teelten. Er zijn daar diverse voorbeelden van in de praktijk. Een oplossing houdt in dat er standaard gekozen wordt voor het beste teeltresultaat. Het zijn de meest efficiënte locaties voor de sier- en groententeelt. Jilles stelt: "Het is de ideale oplossing."

Valt indoor farming nog onder glastuinbouw?
Hij lacht: "Daar heb je een punt. Ja, natuurlijk worden er planten geteeld. En ook nee, hoe duurder de arbeid en m2 grond worden, hoe dichter je bij indoor farming komt. Vertical farms lenen zich bij uitstek om veel arbeid uit handen te nemen. De teelt wordt dan ook fabrieksmatiger. In het verlengde daarvan verwacht ik dat het autonome telen in de hoek van vertical farming goed van de grond zal gaan komen."


Cel van een indoor farm 

Uit welke hoek zie je op korte termijn de grootste ontwikkeling komen voor indoor farming?
Jilles: "Ik zie op dit moment een afwachtende houding ten opzichte van groente productie in het daglichtloze telen. Er hebben een aantal money burning projects de revue gepasseerd. We moeten, als indoor farming leveranciers, de investeringen per m2 omlaag willen zien te krijgen. En dat kan makkelijk. No doubt. Toen indoor farming net startte, begon men nieuwe teeltrecepten te ontwikkelen."

"Naar mijn idee is dat niet nodig. We weten al zo veel. We weten als geen ander hoe we moeten telen en wat de plant nodig heeft. De partijen die dat deden, wilden het wiel eigenlijk opnieuw uitvinden. Dat is niet nodig, en kost(te) onnodig veel geld. Er is al zo veel, en dat is al zo goed.”

GreenV Indoor ziet indoor farming op korte termijn vlot trekken. Vooral uit de hoek van hybride teelt. Productielocaties willen hun eigen opkweek steeds vaker in eigen beheer. Bovendien ziet Jilles vanuit de sierteelt de interesse in indoor toenemen. Opkweek neemt nu ongeveer 10% van het areaal in. Waarom zou je daar geen meerlagenteelt voor optuigen?


Links: beworteling uit indoor farm.
Rechts: beworteling uit de kas.

Met vertical farming kun je sterk plantmateriaal telen, dankzij de optimale stuurbaarheid. Het lijkt hiermee ook de ideale teeltlocatie te zijn voor het afharden van de plant. Het extra blauwe licht zorgt verder voor een sterkere beworteling en een compacte plant.

"Indoor farming heeft een toekomst. Daar is geen twijfel over mogelijk." Jilles geeft aan dat deze teelt arbeid bespaart en ziektes en plagen buiten de deur houdt. De link met autonoom telen is dan al snel gelegd. "Want waarom zou je autonoom willen telen in een reguliere kas? Hoe moeilijk wil je het jezelf maken? Er zijn dan zoveel, extra lastig te beheersen factoren van buitenaf die je gewas belemmeren. Onnodig dus."

En de link naar grootschalige standaardisatie in de meerlagenteelt is ook snel gelegd. Er wordt weleens gesproken over het pimpen van bestaande gebouwen naar indoor farming. "Jammer. Je moet geen concessies willen doen aan de technische kant van een indoor farm. De beste resultaten boek je met teeltcellen in een optimaal formaat. Deze zijn precies op maat gemaakt om het gewas optimaal te laten groeien."

GreenV Indoor werkt veel samen van Green Simplicity van Wessel van Paassen. Jilles Goedknegt en Wessel delen de bovenstaande mening: Kies voor een optimaal resultaat met een indoor farm.

Toekomstmuziek
De dochterondernemingen van GreenV zijn GreenV Indoor, Stolze, Prins Group, Prins USA, HT Verboom, Jan Voshol en JV Energy. Alle deze partijen zijn wereldwijd actief: Stolze in het leveren van technische systemen, Prins Group in het bouwen en produceren van kassen en geïntegreerde kasprojecten, GreenV Indoor in de daglichtloze teeltoplossingen, HT Verboom levert logistieke systemen en Jan Voshol en JV Energy klimaatoplossingen.


Tekening van indoor farming 

Voordat handtekeningen gezet worden, willen ze in een business case zichtbaar maken dat de ondernemer kiest voor de beste, meest rendabele oplossing. GreenV werkt dus aan cijfermatige onderbouwingen van projecten.

Jilles geeft hierbij aan dat het zo maar kan gebeuren dat voor de teler/ investeerder een andere oplossing geschikter is dan waar aanvankelijk aan werd gedacht. "Het zal niet de eerste keer zijn dat ik ergens ben voor een aanvraag van een vertical farm en dat blijkt dat een reguliere kas een betere oplossing is. Maar ook andersom gebeurt dat. Projecten wil GreenV als groep zo rendabel mogelijk opleveren. En dat wordt beïnvloed door verschillende factoren als segment, klimaat, gewaslocatie."

Voor meer informatie:
Jilles Goedkegt
GreenV
Einsteinlaan 28
2289 CC Rijswijk
Tel: +31 614 003 478 
info@greenv.com 
www.greenv.com