Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"het gewas staat centraal"

Vertical farm zonder sla oogst succes

"De klant wilde per plant 1 gram zaden oogsten om dit verder te kunnen verwerken. In werkelijkheid kregen ze 10 gram zaden per plant." Het is geen wonder dat Glenn Behrman van CEA Advisors blij is met de manier waarop de vertical farm van Core Biogenesis in Straatsburg tot stand is gekomen. "De sleutel tot alle succesvolle projecten is samenwerking, geen concurrentie."

In december 2020 haalde de startup Core Biogenesis 2,6 miljoen euro op bij XAnge. Kort daarna namen ze Behrman en CEA Advisors in dienst om hun teeltlocatie te ontwerpen en te bouwen, en in maart 2022, met het ontwerp van Behrman in de hand, voltooiden ze een 2e financieringsronde van 10 miljoen euro.

Tot hier klinkt dit verhaal misschien als een typische vertical farming startup, maar dat is het niet. Er wordt geen sla geteeld in dit bedrijf. Wat de Core BioTech-fabriek in Straatsburg onderscheidt, is dat zij niet de markt voor AGF bedient, maar de biofarmaceutische industrie, die celtherapieën ontwikkelt. Het gewas in kwestie was een oliezaad dat nog nooit binnen was geteeld, een teelt van drie tot vier maanden van zaad tot oogst.

Samenstellen van het team en de locatie
Het Core Biogenesis team vloog Behrman naar Frankrijk en samen begonnen ze de beschikbare locaties te onderzoeken. Nadat ze het eens waren geworden over de voorgestelde locatie in Straatsburg, vloog Behrman onmiddellijk naar Amsterdam en om het team samen te stellen. Ontwerp en ontwikkeling namen een paar maanden in beslag en vele vergaderingen via Zoom. De feitelijke bouw duurde ongeveer twee maanden en Core Biogenesis beschikt sindsdien over een volledig functionerende teeltlocatie met klimaatkamers - de grootste biotechnologische faciliteit in Frankrijk en mogelijk de grootste in de EU.

Bij het project waren diverse specialisten betrokken, waaronder Parus-Europe voor LED-verlichting, Geerlof's voor HVAC, H2 Hydroponics in Spanje voor irrigatie en Microgreens Denemarken voor de installatie. Glenn Behrman van CEA Advisors leidde de operatie en was betrokken bij elke stap van het proces, van de selectie van de locatie tot de uiteindelijke installatie.


Voor...


...na!

Eén gram oliehoudende zaden
Zoals gezegd was het hoofddoel van de klant de teelt van één gram aan oliehoudende zaden per plant voor verdere verwerking. Om dit te realiseren, was het doel van het team de natuurlijke omgeving van de plant na te bootsen en te verbeteren.

"Onze benadering van het project was er één van nieuwsgierigheid en experimenteren. We onderzochten de plant in haar natuurlijke omgeving en keken naar factoren als daglicht, temperatuur en vochtigheid om de ideale groeiomstandigheden te creëren", zegt Glenn. "Vaak zie je dat ingenieurs de plant vertellen wat ze moet doen. Wij zagen het andersom: de plant vertelt de ingenieur wat hij nodig heeft."

Ze realiseerden zich bijvoorbeeld dat de behoefte aan meststoffen van de planten tijdens de groeiperiode zou veranderen, dus ontwierpen ze twee irrigatiesystemen: één voor de eerste twee maanden en één voor de tweede twee maanden. Dit zorgde voor minder vegetatieve groei en meer zaadproductie in de latere stadia.

Hij voegt eraan toe hoe Geerlofs één van de interessantste deelnemers aan het project was. "Hun capaciteiten en aandacht voor detail is verbluffend", zegt Glenn. Geerlofs was verantwoordelijk voor de installatie van een uniek geoptimaliseerd HVAC-systeem. "Dankzij hun fijne ontwerp en hun creativiteit kan in elke kamer de lucht naadloos door het multi-level systeem bewegen. Het lijkt een klein ontwerponderdeel - wat is een gebogen sandwichpaneel tenslotte - maar dankzij het ontwerp, zonder hoeken van 90 graden, is er een organische luchtbeweging in elke kamer, waardoor we met kleinere luchtdistributiesystemen konden werken en dus energie konden besparen."

Een ander belangrijk onderdeel van het project waren de LED-lampen van Parus-Europe. Niet alleen is het lichtrecept gecreëerd door zorgvuldig onderzoek naar de planten, maar de lampen zijn ook allemaal dimbaar, en het team kon het dimmen integreren in de brugkast, waardoor de meeste processen werden geconsolideerd. Hetzelfde touchscreen bestuurt alles, waardoor het hele systeem naadloos aansluit.

Nu het project in volle productie is, overtreffen de resultaten van het bedrijf de stoutste verwachtingen van de klant. "Ze probeerden een opbrengst van 1 gram/zaden per plant te bereiken, en ze kregen 10 gram/zaden per plant", zegt Glenn. "De dag dat ze me dat vertelden, danste ik als een kind door het huis. We hebben precies bereikt wat we wilden bereiken." Maar laten we eerlijk zijn, het is niet zo dat dit project geen haperingen kende. Zoals bij veel projecten tegenwoordig, bleek de beschikbaarheid van elektriciteit een behoorlijke uitdaging, om het zo maar te zeggen. "Eén van de eerste dingen die we deden nadat we de locatie hadden gekozen, was het bestellen van een verhoging van het vermogen. We zorgden er al vroeg in het proces voor dat we een 400 AMP-aansluiting hadden. We wisten echter niet dat we alleen 400 AMP service hadden naar het hoofdgebouw van het complex, niet naar de eigenlijke teeltlocatie", verzucht Glenn. "Het kostte wat tijd om het op te lossen, en natuurlijk ook extra kosten. Toch had het geen invloed op de totale resultaten van het project, omdat we de onverwachte uitgaven van tevoren hadden ingecalculeerd. We hadden ook te maken met belangrijke problemen in de toeleveringsketen, waaronder de oorlog in Oekraïne en een vrachtwagenstaking in Spanje."

Glenn voegt eraan toe hoe het succes van het project grotendeels te danken is aan de aanpak van het team. Terwijl andere bedrijven gericht waren op het budget, was het ontwikkelingsteam van Core Biogenesis gericht op het gewas. "Chouaib Meziadi en Alexandre Reeber van Core Biogenesis zijn erg slim. Ze teelden dezelfde planten in een kas en kenden de resultaten uit de kas. Maar ze hadden niet verwacht dat die zouden vertienvoudigen." Sprekend over het project benadrukt Glenn het belang van samenwerking: "Het hele project is van begin tot eind goed verlopen omdat we allemaal hebben samengewerkt, en ik mag wel zeggen dat we allemaal van elke minuut hebben genoten. De sleutel tot alle succesvolle projecten is samenwerking, geen competitie."

Voor meer informatie:
Core Biogenesis
www.corebiogesis.com

 

GreenTech Agro LLC / CEA Adviseurs
gb@cea-advisors.com
www.cea-advisors.com

Parus Europe 
contact@parus-europe.com 
www.parus-europe.com

 

Geerlofs 
Delftweg 66, 2289 BA
Rijswijk, Nederland
Tel.: +31 (0)70-3192132
www.geerlofs.com

H2 Hydroponics
https://h2hydroponics.com/en/

Microgreens Denmark
https://micro-greens.dk/

Publicatiedatum: