Oekraïense teler zet vertical farm voort in kelder na beschietingen

Een Oekraïense teler genaamd Viktor Shuleshko herbouwde zijn vertical farm nadat deze was vernietigd door de Russische troepen die de luchthaven van Dnipro beschoten. Ondanks de schade wilde hij zijn droom om planten te kweken met behulp van vertical farming niet opgeven. Nu heeft hij een nieuwe faciliteit opgezet in de kelder van een gebouw, waar hij planten in optimale omstandigheden kan telen, beschermd tegen raketten.

Voor de oorlog maakte Shuleshko verlichting voor tuinbouwcomplexen. Hij besloot echter een laboratorium te bouwen om de doeltreffendheid van zijn verlichtingsproducten aan te tonen en hij begon ook planten te kweken met behulp van een vertical farm.  Helaas werd zijn bedrijf verwoest door Russische beschietingen, die voor ongeveer 60.000 dollar aan schade aanrichtten.

Shuleshko liet zich niet tegenhouden door de oorlog en de vernietiging van zijn bedrijf. Hij vond een nieuwe locatie in de kelder van een gebouw waar het microklimaat naar eigen zeggen goed was voor het kweken van planten. Dit maakte deze plek ideaal voor zijn vertical farm. Hij gebruikt 100 watt stroom per vierkante meter (40% licht en 60% verwarming). De verwarming in de ruimte wordt verzorgd door de lampen.

Volgens Shuleshko heeft de nieuwe faciliteit 13 rekken waar hij verschillende soorten basilicum en sla kweekt. De basis van de technologie die hij gebruikt is minerale wol, die dient om de plant vast te houden en het wortelstelsel te ontwikkelen. Hij gebruikt alleen organische meststoffen.

Shuleshko's nieuwe faciliteit kost ongeveer 80.000 dollar, en hij denkt dat het een paar jaar zal duren om het geld terug te verdienen. Hij is echter van plan zijn productie uit te breiden door rekken toe te voegen en zijn assortiment uit te breiden. Hij hoopt andere telers te inspireren om verticale tuinbouwtechnologie te proberen en milieuvriendelijke praktijken toe te passen.

Bron:24 Lutinx 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.