Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Papieren verpakkingen voor AGF, een kolossale fout"

Shay Zeltzer houdt zich nu al bijna 30 jaar bezig met het zoeken naar oplossingen voor de bewaring van groenten en fruit en het verminderen van voedselverspilling. Twee dagen vertoeven op de Fruit Logistica in Berlijn heeft hem in shock gebracht. "Van de ene op de andere dag is de verpakkingsindustrie overgeschakeld op papier. Plastic verpakkingen zijn simpelweg vervangen door papier. Dit is pure greenwashing!", zegt hij. "Het druist in tegen alle logica en elke vorm van professionele aanpak. De producten blijven gewoonweg niet vers in deze combinatie van papier en gaas."

Shay, oprichter van Postharvest Hub, legde dit uit aan een collega van ULMA Packaging. "Het kan ze niet schelen. Het ziet er duurzamer uit en daar gaat het om, was zijn antwoord."

"Ik voel me verplicht mijn mening te uiten en deze frustratie niet voor mezelf te houden", vervolgt Shay. "Deze papieren revolutie is niets anders dan een trend die leidt tot een ecologische ramp en een enorme tol eist van de aarde. We zullen er nog spijt van krijgen."

Shay zegt dat er meerdere redenen zijn waarom hij er tegen is.

"Het produceren van papieren tassen kost meer energie dan de productie van plastic. Volgens het Amerikaanse ministerie van Energie (DOE) is de gemiddelde energiebehoefte om één ton papier te produceren ongeveer 5.162 kWh (kraftpapier van ongeveer 200-250 gram per vierkante meter). Volgens een studie van de Europese Commissie kostte de productie van één ton LDPE-folie (van ongeveer 20-30 micron dik) ongeveer de helft van de energie", vertelt hij. "Papierproductie verbruikt ook meer water."

Hij voegt eraan toe dat papieren verpakkingen laminering of impregnerende lijmadditieven vereisen om het af te dichten. "Beide hebben een negatieve invloed op de composteerbaarheid."

"Het verhoogt uitdroging, waardoor de houdbaarheid van groenten of fruit wordt verkort en voedselverspilling in de toeleveringsketen toeneemt. De ontbossing neemt ook toe en bosbouw is niet voldoende om aan de toenemende vraag naar op papier gebaseerde verpakkingen te voldoen. Het is ook zwaarder dan plastic en neemt meer plaats in. Daarom heeft het een grotere ecologische voetafdruk bij verzending. Een typische plastic zak is ongeveer 30 micron dik en weegt 0,0276 gram per vierkante meter. Een papieren zak met dezelfde scheursterkte als een plastic zak zal ongeveer 60 gram per vierkante meter wegen. Voor eenzelfde scheursterkte is papier 2.000 keer zwaarder dan een LDPE-zak."

"We kunnen beter actie ondernemen – en hoe eerder, hoe beter – om deze trend om te buigen en weer het gezond verstand te laten spreken", zegt Shay.

Het is gemakkelijk om kritiek te leveren, maar wat is de oplossing? Een wijze man van NNZ zei: "We hebben het over de 3 R's: Reuse, Reduce and Recycle." Shay zegt: "We moeten op plastic gebaseerde verpakkingen verstandig gebruiken. We moeten de dikte verminderen, oververpakking voorkomen en per product de juiste verpakkings-samenstelling gebruiken."

Hij wijst erop hoe verschillende technologische verpakkingsbedrijven en gerenommeerde onderzoeksinstituten, waaronder R.O.P Ltd, StePac, Amcor, The University of CA Davis, het Volcani Research Center, MIGAL Research Institute en anderen, waaronder onderzoekscentra, postharvest specialisten en verpakkingstechnologen, het equivalent van duizenden jaren aan onderzoek en ontwikkeling voor het verminderen van afval en het behoud van versheid hebben besteed. "Dit kan niet zomaar worden weggegooid voor een alternatief dat toevallig in de mode is."

"Er zijn standaarden nodig om 'duurzaamheid' meetbaar te maken. En op basis daarvan moeten beslissingen worden genomen. Helaas zijn mensen blind en worden beslissingen vaak simpelweg genomen op basis van perceptie."

Hij vertelt een voorval van jaren geleden, toen hij een ontmoeting had met een sperziebonenteler in Homestead, Florida, die hem vertelde dat de inkoper van Loblaw, een Canadese supermarktketen, hem adviseerde om bij SunFed te informeren waarom hun sperziebonen, die ver in Mexico worden geteeld, allemaal perfect zijn bij aankomst, terwijl bij de bonen van een andere leverancier dichterbij, in Florida, er een enorm percentage afval is, meer dan 10%. "Het bleek dat SunFed Modified Atmosphere Packaging gebruikte, terwijl 5-Brothers, een fantastische, professionele teler uit Florida ecologische houten kratten gebruikte. Onnodig te zeggen dat 5-Brothers leerde om zelf ook gemodificeerde atmosfeerverpakkingen te gebruiken. De versheid van hun bonen nam toe, het aantal claims nam af en de klanttevredenheid en het duurzaamheidsniveau verbeterden aanzienlijk."

Shay Zeltzer is een postharvest specialist en oprichter van Postharvest Hub. Hij is een actieve milieuactivist en heeft meer dan 30 jaar ervaring in het ontwikkelen van protocollen en verpakkingen om de versheid van producten te behouden en afval te verminderen.

Voor meer informatie:
Shay Zeltzer
Postharvest Hub
Tel: +1 (201) 580-3003 (VS)
Tel: +972-52-2708903 (Israël)
www.postharvesthub.com 

Publicatiedatum: