Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eigen 'besmettingstestsysteem' levert veredelaar ToBRFV-resistente rassen op

Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) is na de eerste ontdekking in 2014 inmiddels wereldwijd te vinden. De oplossing wordt gezocht in genetische resistentie. Wat echter niet zo duidelijk is (en in de sector worden verschillende begrippen besproken), is welke rassen resistent tegen ToBRFV kunnen worden genoemd of hoe het resistentieniveau van een ras tegen ToBRFV moet worden bepaald.

Dit gebrek aan duidelijkheid heeft geleid tot een aanzienlijke semantische dubbelzinnigheid rond het woord 'resistentie' in de IR- en HR-verklaringen, wat vaak leidt tot verwarring over de werkelijke waarde van resistentie tegen ToBRFV voor telers en consumenten.

"Zoals de zaken er nu voor staan, denk ik dat het meer dan gepast is om expliciet te maken dat, bij TomaTech-Nirit, wanneer we onze rassen als resistent tegen ToBRFV verklaren, we verwijzen naar rassen die meerdere malen zijn getest onder controle- en zware inoculatieomstandigheden," zegt Shai Leviatov van R&D TomaTech-Nirit. "Onder dergelijke omstandigheden behielden deze rassen het vermogen om een hoge opbrengst van commerciële kwaliteit te leveren."

Zorgen voor een volledige en uniforme infectie van ToBRFV door de planten op jonge leeftijd handmatig te infecteren, de hele kas wordt op dezelfde dag geïnfecteerd

"In 2015 begon het TomaTech-team met het testen van tienduizenden tomatenplanten dankzij een uniek Plant Virus Inoculation System (PVIS) dat voor dat doel werd ontwikkeld door het R&D-team van ons bedrijf. Sindsdien hadden wij twee hoofddoelen: ten eerste het identificeren van tolerantie in rassen en hybriden in de pijplijn om onze klanten een oplossing op korte termijn te bieden; en ten tweede het identificeren van aanvullende bronnen van resistentie tegen het virus om moleculaire markers te ontwikkelen voor de resistente eigenschappen, die op hun beurt zouden worden geïntroduceerd in eliteveredelingslijnen en zo een constitutief onderdeel zouden worden van het germplasma van ons bedrijf voor de ontwikkeling van nieuwe resistente cultivars."

Praktijk nabootsen
PVIS van TomaTech-Nirit biedt een meerwaarde voor de marketing en de O&O-inspanningen van het bedrijf. Het systeem simuleert de reële en commerciële omstandigheden van groeiende tomatenplanten onder een intens en uniform infectieniveau en zorgt ervoor dat alle planten op dezelfde leeftijd worden geïnoculeerd.

"De geteste planten worden in de vroege stadia van het gewas geïnfecteerd en tijdens de cyclus voortdurend gescand; zo stelt het screeningsysteem ons in staat hybriden en planten te identificeren die gedurende de hele cyclus minder symptomen op plantniveau en op vruchtniveau tot aan de rijpingsfase vertonen. Vervolgens voeren wij verschillende tests uit. Pas als we vergelijkbare resultaten op het gebied van ToBRFV-resistentie krijgen en er geen ziekteverschijnselen in plant en vrucht zijn (de opbrengst en de vruchtkwaliteit zijn niet aangetast, er is een goede kleur, smaak, uniforme grootte, gewicht en vorm) verklaren we het ras als ToBRFV-resistent."

Midi-plum TT-633

Dankzij dit unieke PVIS identificeerden TomaTech-Nirit-veredelaars verschillende ToBRFV-resistente rassen en genetische bronnen (2017), ontwikkelden ze een moleculaire merker voor het kenmerk (2017-2018) en veredelden ze voor commercieel beschikbare ToBRFV-resistente rassen voor kleine maten tomaten (2018-2022). Tegelijkertijd blijft het R&D-team de bronnen voor ToBRFV-resistentie van het bedrijf bevorderen en verbreden en test het nu een nieuwe geavanceerde generatie resistente hybriden voor al de belangrijke segmenten, die volgens de planning in 2023-2024 op de markt zullen worden gebracht.

"Dankzij de grote kracht van het goede en betrouwbare testsysteem kunnen we onze klanten iets aanbieden waar we zeker van zijn, een product waarvan de duurzaamheid is getest en geverifieerd. Tegelijkertijd blijven we aanvullende rassen ontwikkelen voor de meest relevante segmenten met nieuwe resistenties."

Proeven Sicilië
"We zijn net terug van een bezoek aan de proeven van Tomatech-Nirit in Sicilië," zegt Shai Leviatov, "en het was heel duidelijk dat de resultaten die we met het PVIS-systeem in Israël registreerden, werden herhaald onder de lokale omstandigheden op Sicilië."

Een goed voorbeeld dat de pragmatische aanpak van het bedrijf aantoont, waarbij de behoeften van de teler en de consument centraal staan, is het midipruimenras TT 633, zegt Leviatov. "Een ras met een sterke plant en het vermogen om te blijven groeien, zelfs met besmette kasomstandigheden, vroege groei en rijping ook bij lage temperatuur, dat geen symptomen heeft in de vrucht of elders op de vrucht, waardoor de klanten van de producten kunnen genieten en de teler een betere prijs kan krijgen."

Voor meer informatie:
TomaTech-Nirit Italia
Giuseppe Busacca
Product developer Italy
+39 338 344 5650
giuseppe@tomatech.com
Andrea Trovato
Area Manager Italy
+39 349 723 4375
www.tomatech.it

Publicatiedatum: