Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"HET weerbare ras en HET weerbaarheidscriterium bestaan niet"

Weerbare rassen, weerbaar uitgangsmateriaal en weerbaar telen spelen een belangrijke rol in de verduurzaming van gewasbescherming. Plantum leden lieten zich op 8 april bijpraten over de ontwikkelingen. Ruim 60 deelnemers schoven op 8 april aan voor de Plantum themabijeenkomst 'Weerbare rassen, weerbaar uitgangsmateriaal en weerbaar telen'. Alleen al uit het feit dat er stoelen bijgezet moesten worden, blijkt hoezeer dit onderwerp leeft bij de Plantum leden.

Telen op 'weerbare wijze'
In het Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming 2030 zijn weerbare planten en teeltsystemen één van de strategische doelen om tot duurzame gewasbescherming te komen. Ook voor de sector uitgangsmateriaal is een belangrijke rol weggelegd met het leveren van weerbare rassen en weerbaar uitgangsmateriaal. Maar wat zijn weerbare rassen en uitgangsmateriaal, en hoe is dat op 'weerbare wijze' te telen? In het eerste gedeelte van de middag lieten diverse sprekers daar hun licht over schijnen.

Handreiking weerbare rassen
Vanuit de hoofdcommissie Gewasgezondheid en Milieu lichtten Ronald Driessen en Gea Bouwman de acties van Plantum toe in het Uitvoeringsprogramma voor weerbare rassen en weerbaar uitgangsmateriaal. Vervolgens presenteerde Gea de Handreiking weerbare rassen: 'Een beschrijving van de criteria waaraan weerbare rassen en gewassen dienen te voldoen'. In opdracht van Plantum hebben drie HAS-studenten hieraan gewerkt met een deskstudie en het interviewen van veredelingsbedrijven en ketenpartijen. Belangrijkste conclusie: HET weerbare ras en HET weerbaarheidscriterium bestaan niet, een weerbaar ras kan alleen in samenhang met het teeltsysteem en de teeltomstandigheden worden bezien. Aan de hand van een aantal modelgewassen zijn wel criteria benoemd waaraan men kan werken bij genetische weerbaarheid.

Nadere duiding definitie en kaders
Vervolgens gaf Liesbeth Nijs van Glastuinbouw Nederland een presentatie over weerbaarheid namens de Uitvoeringsprogramma Werkgroep Weerbaarheid. De Werkgroep richt zich op het verzamelen van kennis over weerbaar telen, op het bepalen waar nog kennis ontbreekt en onderzoek nodig is en op het verspreiden en in de praktijk implementeren van de beschikbare kennis. Omdat weerbaarheid een breed begrip is en verschillend wordt geïnterpreteerd, is gestart met een nadere duiding van de definitie en kaders van het begrip weerbaarheid.

Uit de praktijk
Daarna volgden verhalen vanuit de groentenzaadteelt en de akkerbouw. Wouter Meijerink (Syngenta Seeds) en Ronald Driessen (Rijk Zwaan) vertelden over de gezamenlijke zoektocht van negen groentenzaadbedrijven om hun zaadteelten weerbaarder te gaan uitvoeren. Geert Pinxterhuis (Brancheorganisatie Akkerbouw) nam deelnemers mee in de aanpak van de akkerbouw in hun Actieplan Plantgezondheid.

Werken met bouwstenen
Ook werden de aanwezigen zelf aan het werk gezet. In zes groepen ging iedereen aan de slag met kaartjes waarmee zij de 'bouwstenen' legden voor een weerbare teelt, volgens de systematiek van Integrated Crop Management. De kaartjes stimuleerde de deelnemers elkaar te bevragen op 'best practices' in diverse teelten en met elkaar te bespreken wat er nodig is om bepaalde bouwstenen voor weerbare teelt beter te kunnen benutten. De belangrijkste bevindingen werden centraal teruggekoppeld.

Conclusie
Dagvoorzitter Niels Louwaars van Plantum concludeerde dat weerbaarheid een breed en generiek begrip is, waarbij gewas, teeltsysteem en teeltomstandigheden allemaal invloed hebben. Hij benadrukte nogmaals dat een weerbaar ras kan alleen in samenhang met het teeltsysteem en de teeltomstandigheden worden bezien. Ook als sector uitgangsmateriaal moet men er verder mee aan de slag. Gelukkig gebeurt er al heel veel, zoals die middag duidelijk werd. Kennis en vooral samenwerking met elkaar en in de keten zijn belangrijk om de verdere stappen te maken.

Voor meer informatie:
Plantum
Vossenbruchkade 68
2895 PC Gouda
Tel: +31 (0)182 68 86 68
[email protected]
www.plantum.nl

Publicatiedatum: