Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Robot en resistente rassen trekken de aandacht

Bayer De Ruiter verwelkomde in de GreenTech-week meer dan 300 bezoekers van over de hele wereld in het De Ruiter Experience Center (DEC). Velen van hen bezochten ook de de beurs in Amsterdam.

Het De Ruiter Experience Center is een proef- en demonstratiecentrum waar ongeveer 300 tomatenrassen onder praktijkomstandigheden worden getoond. Tijdens het bezoek konden klanten verschillende experimentele ToBRFV-resistente tomatenrassen zien, waaronder pruim-, cherrytomaten, snacktomaten en trostomaten.

Lokale telers uit Nederland en internationale telers uit Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Europa, kregen de gelegenheid om deel te nemen aan sessies waarin uitdagingen voor de sector werden besproken. "Voor ons was dit een kans om onze kennis te delen en om veel te leren", vertelt manager John van der Knaap van het De Ruiter Experience Center. "In de tuinbouw is samenwerking tussen verschillende onderdelen van de keten belangrijk en dat begint met informatie-uitwisseling."

"De ToBRFV-virusuitdaging blijft onderwerp nummer één in de hoofden van onze klanten en dus was het begrijpelijk dat onze ToBRFV-resistente rassen de meeste aandacht kregen van de bezoekers. In 2024 hebben we meer dan 100 proeflocaties met diverse rassen zoals cherrypruimtomaten voor losse verpakkingen, cherrytrostomaten en roze vleestomaten. We hebben wereldwijd nog veel meer proeven gepland met deze rassen en we hebben al proeven gedaan met middelgrote en grote trostypes, onderstammen en cocktailpruimrassen."

Investering in ToBRFV-quarantainekas
Jan Barten, ToBRFV Project Lead: "Om volledige controle te krijgen over de fytosanitaire regelingen heeft Bayer veel geïnvesteerd in onderzoek. We hebben bijvoorbeeld een kas gebouwd in Wageningen waar rassen handmatig mix-infecties met PepMV en ToBRFV krijgen en waar volwassen planten en vruchten worden geëvalueerd. De kas heeft een aanzienlijke capaciteit en is geschikt voor commerciële tomatenteelt op lange termijn vergelijkbaar met de omstandigheden in commerciële glazen kassen. Het is een uitdagende taak omdat ToBRFV een officieel erkende quarantaineziekte is. De kas moet voldoen aan strenge fytosanitaire normen. Er zijn echter verschillende voordelen. We kunnen nu bijvoorbeeld zien hoe rassen onder stress op infectie reageren en we kunnen de effecten op plant- en fruitniveau bestuderen."

Oogstrobot
Op de laatste dag van GreenTech, 13 juni, organiseerde het De Ruiter Experience Center in samenwerking met Certhon een ochtendbezoek om een ontwikkeling in tuinbouwtechnologie te zien. Bayer Crop Science gelooft in robotisering. "Onze overtuiging is dat het uiteindelijke doel van de ontwikkeling van landbouwtechnologie is om het leven van telers gemakkelijker te maken, landbouwpraktijken efficiënter en de productiviteit te verhogen met minder middelen."

"Naarmate de technologie zich uitbreidt en standaardisatie deze betaalbaarder maakt, gebruiken telers deze technologieën om hun activiteiten te stroomlijnen, arbeidskosten te verlagen en het tekort aan arbeidskrachten aan te pakken. Door samen te werken met zorgvuldig gekozen partners zoals Certhon/Denso willen we voorop lopen in het ontwikkelingsproces. Enerzijds om er zeker van te zijn dat de technologie voldoet aan de behoeften en uitdagingen van de teler die met plantengenetica werkt. Anderzijds om te begrijpen hoe de technologie past en hoe we onze pijplijn kunnen aanpassen om synergie te creëren. Daarbij houden we rekening met de plantengenetica die belangrijk is voor de behoeften van consumenten en telers."

Dit evenement bood de aanwezigen de mogelijkheid om de oogstrobot voor cherrytomaten, Artemy, in actie te zien en meer te weten te komen over De Ruiter.

Ook komkommers in het De Ruiter Experience Center
In het De Ruiter Experience Center (DEC) in Bleiswijk kunnen tomaten getest worden onder hightech belichte omstandigheden en in een ander deel kan onder niet-belichte omstandigheden getest worden. Deze veelzijdigheid benadrukt de breedte van Bayers productportfolio voor het groeiende segment van de belichte tomatenteelt.

In 2022 werd het DEC uitgebreid met een kas voor komkommers. Dit versterkt de pijplijn van Bayer verder en betekent dat nog meer elementen van glastuinbouw kunnen worden verkend in de DEC, die nu meer dan 15.000 m² glas beslaat.

Bezoekers konden ook voor het eerst kennismaken met aardbeien en deze proeven. De aardbeienteelt is vanaf 1 januari 2024 toegevoegd aan de portfolio van Bayer De Ruiter. De toevoeging van aardbeien aan de portfolio vertegenwoordigt de natuurlijke progressie die veel van de klanten van Bayer ook maken. Omdat de vraag naar aardbeien van consumenten en retailers het jaarrond toeneemt, breiden telers met beschermde teelt ook de teelt van aardbeien uit. "De toevoeging van aardbeien stelt ons daarom in staat om ons productaanbod af te stemmen op belangrijke groeimogelijkheden voor onze klanten."

Voor meer informatie:
Bayer De Ruiter
www.vegetables.bayer.com

Publicatiedatum: