Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleine groenteveredelaar specialiseert zich in puntpaprika's en zwarte cherrytomaten

Van Den Bosch Seeds in British Columbia in Canada is een klein familiebedrijf dat al zo'n zes jaar groentezaden teelt. Ze zijn gespecialiseerd in puntige snackpaprika's. Ze hebben zichzelf een plekje verworven in de markt door te focussen op waardevolle producten waarmee ze kunnen concurreren tegen grotere bedrijven. Jacob Van Den Bosch: "Ongeveer 80% van onze business is gericht op de markt voor snackpaprika's. We zijn een kleinschalig bedrijf en om tegen grote bedrijven op te kunnen boksen moeten we specialiseren om concurrerend te blijven."

Verplaatsing naar Mexico
"We geloven dat we het verschil kunnen maken in markten voor laag- en middeltechnologische producten." In de afgelopen jaren is de teelt van dit segment paprika's verschoven van Canada naar Mexico, Honduras en Guatemala. Binnen Mexico zijn Sinaloa, Guanajuato, Sonora en Jalisco belangrijke staten waar zoete paprika's geteeld worden.

"Dit jaar hebben we enkele zaden in Canada op proef. Over het algemeen is het te duur geworden om in de VS en Canada te telen," deelt Jacob. Vooral de hoge arbeidskosten hebben geleid tot een verschuiving naar Mexico. Daar zitten de meeste telers van Van Den Bosch. "Hoewel Mexico producten van goede kwaliteit produceert tegen goede prijzen zijn er wel obstakels. Op dit moment is er veel onzekerheid over de beschikbaarheid van water. Dat beïnvloedt telers."


Links: snackpaprika's. Rechts: Mavros, een zwarte cherrytomaat.

Zwarte tomatenras
Naast puntige snackpaprika's zal het bedrijf binnenkort een zwarte 25-gram cherrytomaat introduceren, genaamd Mavros (voorheen ST307). Ben Van Den Bosch, de zoon van Jacob: "De cherrytomaten zijn in eerste instantie groen aan de plant en rijpen dan zwart." Onder de kelk heeft de tomaat echter een rode kleur. Het is een speciaal ras en veel telers in Noord-Amerika zijn geïnteresseerd. Het is 2,5 jaar lang getest. Later dit jaar komt het ras commercieel beschikbaar en in Canada is het zwarte tomatenras al commercieel beschikbaar. Daarnaast vinden er een aantal proeven plaats in Ontario en in de VS.

Hoe kan een kleine speler zoals Van Den Bosch Seeds concurreren met grote en bekende groente veredelingsbedrijven? "We vinden dat we persoonlijk zijn en extra diensten aanbieden die andere bedrijven niet bieden", vertelt Ben. "De afgelopen zes maanden hebben we samengewerkt met een teeltadviseur die onze klanten teeltadvies geeft over vermeerdering, vruchtzetting, oogsten, enzovoort." Bovendien is Van Den Bosch Seeds redelijk zeker van de kiemkracht van hun zaden. "We garanderen onze klanten dat alle gekiemde planten slagen die ze hebben besteld. Zo niet, dan bieden we extra planten kosteloos aan."

Jacob en Ben wonen later deze maand de CPMA bij.


Team Van Den Bosch Seeds bij GreenTech Americas vorige maand. Van links naar rechts: Jacob Van Den Bosch, Leopoldo Vargas Uribe, Ben Van Den Bosch, en Luis Arturo Hernandez.

Voor meer informatie:
Jacob en Ben Van Den Bosch
Van Den Bosch Seeds
Tel: (+1) 604-996-9420
[email protected]
[email protected]
www.vandenboschseeds.com

Publicatiedatum: