Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Samenwerkingen wetenschap en technologie stimuleren om planten en mensen te laten bloeien"

"Door te veranderen naar een teeltscenario met volledig herbruikbare energie kan de potentiële CO2-voetafdruk van vertical farming verlaagd worden naar het niveau van de vollegrondsteelt in het VK," zegt professor Derek Swart, director van het Advanced Plant Growth Centre (APGC) bij het James Hutton Institute.

Het APGC is een flagship project van het instituut ter waarde van £27 miljoen en heeft als doel academici en de sector bij elkaar te brengen om meer commerciële, economische en duurzame voordelen in de AGF-sector van het VK te leveren. Het APGC heeft 4 gebieden aangewezen als interessant voor onderzoek: systemen voor een gecontroleerde omgeving, vertical farming, fenotypering en opslag na de oogst.


Derek Stewart

Derek legt uit: "Ons onderzoek wijst uit dat vertical farming grote mogelijkheden biedt om de duurzaamheid van voedselsystemen in het VK en andere delen van de wereld te verbeteren. Ondanks de huidige energieproblemen, geloof ik erin dat vertical farming zichzelf kan bewijzen als het meest efficiënte voedselproductiesysteem en dat het kan worden geïntegreerd in het portfolio van manieren van voedselteelt."

"Vertical farming biedt de grootste efficiëntie in termen van water- en voedingsstoffengebruik en een lage CO-voetafdruk kan nu direct worden bereikt door gebruik te maken van bestaande beperkte of pre-grid energie-oplossingen," zegt Derek.

Een analyse door het James Hutton Institute onderzocht de scenario's waarin lokale slateelt het meest efficiënt zou zijn. Resultaten lieten zien dat er 3 verschillende teelscenario's waren waarin vertical farming de grootste efficiëntie opleverde, ondanks de huidige uitdagingen. Ook trok de studie de conclusie dat in een scenario voor 2030 met 100% hernieuwbare energie, vertical farming het meest stabiel en de kleinste CO2-voetafdruk in het VK zou zijn.

"Diverse technologieën voor vertical farming bieden een grote verscheidenheid aan waardes van de CO2-voetafdruk, waarbij het energiegebruik bijna 90% is van de voetafdruk van ieder systeem. Als gevolg daarvan is de bron van de gebruikte energie fundamenteel in het vergelijken van CO2-voetafdrukken."

Genetica als leidraad
"Het APGC doet veel onderzoek naar de reactie van planten op hun omgeving en bouwt een geavanceerd hoge doorvoer fentotyperingssysteem, waardoor het APGC planten kan kweken, zien hoe zij reageren op verschillende omstandigheden, knelpunten kan identificeren in verschillende gewassen en dat de plant genetisch kan verbeteren met waarbij aandacht voor gebruik van grondstoffen, efficiëntie en oogst voorop staan. De focus op metabolisme maakt het voor de onderzoekers ook mogelijk om de invloed van de teelomgeving op de kwaliteit van het gewas en voedingswaarde te meten.

"We verleggen de grenzen van CEA (Controlled Environment Agriculture) in de verticale teelt. Hoe groot kan de oogst zijn? Hoe snel kunnen we het gewas omzetten? Hoe lang kunnen we van dezelfde plant blijven oogsten? Hoe kunnen we de smaak, de geur, het uiterlijk en de kwaliteit aanpassen? Dit zijn allemaal vragen waar we actief aan werken."


Bij het IGS R&D Center

Het APGC heeft 2 vertical farming operators onsite bij het James Hutton Institute - één van Intelligent Growing Solutions (IGS) en de ander van Liberty Produce. Het APGC wordt een overslagpunt voor vertical farming technologie en ziet zichzelf als het contactpunt tussen technici en biologen.

Volgens Derek is veel in de sector tot nu toe ontwikkeld zonder aanzienlijke bijdrage of betrokkenheid van biologen en academici. Dit heeft ertoe geleid dat de sector sneller heeft kunnen groeien, maar hij denkt dat het nu tijd is om te kijken hoeveel genetische diversiteit en nieuwe of pas ontworpen kiemplasma vertical farming kunnen opleveren. Het APGC is er om die kloof te overbruggen en kijkt ernaar uit samen te werken met de sector om de toekomst vorm te geven.

Voor meer informatie: 
Professor Derek Stewart, Directeur 
Advanced Plant Growth Centre /
James Hutton Institute
info@apgc.org.uk
www.apgc.org.uk

Publicatiedatum: