Tomaten uit buitenteelten hebben het zwaar

VS stevenen mogelijk af op een ketchupcrisis

Amerikanen consumeren meer dan 13,6 kg tomaten per jaar, waarvan driekwart in bewerkte vorm. Terwijl de commerciële soorten meestal worden geteeld in sterk gecontroleerde omgevingen, weg van natuurelementen, lijkt de klimaatverandering een groot probleem te worden voor verwerkte tomaten.

Tomaten zijn bijzonder gevoelig voor klimaatverandering: volgens een studie gepubliceerd in Nature Food zou de tomatenoogst in de Verenigde Staten (Californië levert 90% van alle bewerkte tomaten), China en Italië, de drie grootste tomatenleveranciers ter wereld, tegen 2050 met 6% kunnen dalen.

Californië is een grote tomatenleverancier, maar de staat wordt heter, met temperaturen van meer dan 35°C in het voorjaar en de zomer in gebieden waar tomaten worden geteeld, zoals de San Joaquin en Sacramentovallei. Bij extreem hoge temperaturen zal een lager percentage bloemen op een tomatenplant uitgroeien tot vruchten, aldus Tom Turini, tuinbouwadviseur van de Universiteit van Californië die verantwoordelijk is voor groentegewassen in centraal Californië, met name in Fresno en Kings.

Hogere luchttemperaturen zijn ook slecht nieuws voor irrigatie, vooral omdat sommige gebieden, zoals Californië, al kampen met een chronisch watertekort, het tweede probleem.

Klik hier voor een vergrote versie

Aangezien de teeltkosten voor water, brandstof en meststoffen stijgen, verwachten deskundigen dat de prijzen nog meer zullen stijgen dan nu al het geval is. Vergeleken met de € 3.000 die het een paar jaar geleden kostte, kost het telen van 0,4 ha bewerkte tomaten nu meer dan € 4.000, aldus een teler in centraal Californië.

In augustus lagen de retailprijzen voor tomatensaus 17% hoger dan vorig jaar, terwijl die voor ketchup 23% hoger lagen, volgens gegevensanalyse- en marktonderzoeksbureau IRI. Vorig jaar bedroeg de prijs per eenheid van ketchup bijvoorbeeld € 3,08 tegenover € 2,64 in 2016.

Bron: grid.news


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven