Britse slateler ontwerpt eigen LEDs en wil nu energiezuinige teeltfaciliteit bouwen

Grahame Dunling en zijn zoon Matthew runnen het teeltbedrijf WorldWide Local Salads in het Britse Hull en zetten daarmee de familietraditie voort.

De afgelopen 10 jaar waren ze gewend om groenten in een magazijn te telen, zelfs in de meest extreme klimaten, waaronder ook de gastronomische hoofdstad van de wereld, Dubai, waar ze naast supermarkten ook topkoks en restaurants beleverden. Ze hebben dat kunstje ook overgedaan in Hong Kong, Bahrein, de VS en in kassen in het Verenigd Koninkrijk, waar ze telkens hoogwaardige sla konden leveren dankzij de expertise en knowhow van vijf generaties telers.

Ze hebben een magazijn op het industrieterrein Sutton Fields, van waaruit ze Yorkshire voorzien van verse en 100% pesticidevrije hoogwaardige bladgroenten, variƫrend van kant-en-klare saladezakjes tot microgroenten en kruiden tegen betaalbare prijzen en met een veel langere houdbaarheid dan wat nu in de winkelrekken ligt. De focus van het bedrijf ligt op een ruim assortiment van unieke rassen die een goede smaak, textuur en houdbaarheid bieden.

Met Worldwide Local Salads wil Matthew, de CEO van het bedrijf, de toeleveringsketen verbeteren door het aantal kilometers dat het voedsel aflegt van teeltlocatie naar eindklant te verminderen. Daarnaast probeert hij ook de milieu-impact van vertical farming te reduceren, want de energiebehoefte voor de teelt in een magazijn is vooralsnog groot.

WorldWide Local Salads, dat onlangs nog een COP26-subsidie kreeg voor de vermindering van de CO2-uitstoot van het bedrijf, heeft een innovatieve manier om de energiekosten te verlagen, wat ook het benodigde kapitaal en de OpEx vermindert. Een van de grootste pluspunten is de vermindering van de CO2-eq-uitstoot, die in lijn is met de Hull Net Zero-campagne. Het bedrijf probeert te bewijzen dat je op een duurzame manier kunt telen door het energieverbruik met 40% te verminderen (bijvoorbeeld van 2.000 Kw naar 1.200 Kw). Dit reduceert de benodigde stroom en dus ook de druk op de gebruikte hernieuwbare energie, waardoor die nog betaalbaarder wordt.

Het bedrijf heeft zijn eigen merk LED's geproduceerd, die niet alleen de groei van de gewassen mogelijk maken, maar ook minder warmte afgeven. Ze zijn er ook in geslaagd om de kapitaal- en operatiekosten van de LED's met 30% te verlagen. WorldWide Local Salads streeft er nu naar om een teeltfaciliteit te bouwen die in totaal 50% minder energie verbruikt dan de gebruikelijke vertical farms.

Ze zijn in gesprek met bedrijven om zonnepanelen op het magazijn te plaatsen. De energie van de zonnepanelen zal helpen om de kosten van het magazijn te verlagen en het gebruik van hernieuwbare energie te vergroten.

In lijn met de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf, zal er ook een nieuw en uniek groeimedium gebruikt worden, waardoor een optimale wortelgroei en beluchting mogelijk is. Het medium heeft een biologische status en is biologisch afbreekbaar. De punnets zijn 100% recyclebaar en het water in de vertical farm wordt hergebruikt.

Voor meer informatie:
Local Salads
www.localsalads.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven