Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“200 kilo tomaten per m2 per jaar is op termijn mogelijk in onze indoor farms”

Infarm stelt doelen over duurzaamheid én kilo's

Tholen – Eerst waren het kruiden en sla waarop de focus lag bij Infarm, maar inmiddels kijken de indoor farmers, die tegenwoordig actief zijn in 11 landen, omhoog. Letterlijk, want er wordt volop ingezet op het telen van gewassen aan de draad. Om te beginnen met tomaat.

Woensdag 1 juni werd een Vision Paper gepubliceerd en vorige week vertelde Pavlos Kalaitzoglou, Director of Crop Science bij het bedrijf, ook over de ambities van het bedrijf tijdens het Global Tomato Congress. “We zijn nu winstgevend met kruiden- en slateelt en kijken verder.”

Pavlos gaf aan dat Infarm de ambitie heeft toe te groeien naar het oogsten van 200 kilogram tomaten per vierkante meter per jaar. Een begin dit jaar bekendgemaakte samenwerking met Wageningen University & Research moet daarbij gaan helpen.

Stap naar tomaat
Niet dat Infarm niet zelf al onderzoek doet. Binnen het bedrijf heeft zich, in de woorden van Pavlos, een ‘mini-universiteit’ ontwikkeld waar allerlei aspecten van de indoorteelt worden onderzocht. Zo kijkt men naar gewasbescherming, irrigatie en fenotypering. En naar het telen van, zeker voor in indoor farms, nieuwe gewassen dus. Zo’n tweeënhalf jaar geleden werd gestart met het onderzoeken van het telen van meer soorten gewassen. “We hebben ook gedurfd om de stap naar tomaat te zetten.”

Door de samenwerking met de WUR krijgt Infarm er onderzoekscapaciteit bij. Concreet dekt Infarm de totale kosten die nodig zijn om in de komende vier jaar drie met elkaar samenhangende projecten te voltooien, waarbij twee promovendi en één postdoc aan WUR worden gefinancierd. De focus in het onderzoek ligt op de fotoperiode en de vraag hoeveel licht een gewas maximaal aankan. Nu stopt men vaak bij 18 uur, maar is de limiet op te rekken naar misschien zelfs wel 24 uur?

Belichting
Om daar inzicht in te krijgen wordt in twee projecten onderzocht hoe efficiënt tomaten licht opvangen en verdelen. Dat zal gebeuren met een innovatieve 3D-scanningprocedure. Door te kijken naar de fysieke eigenschappen van de tomaten, de optimale hoeveelheid licht en andere factoren, wil Infarm op termijn de tomatenproductie in haar teeltfaciliteiten opvoeren.

Belangrijk is daarbij wel om te beseffen dat, zo stipte Pavlos aan, het om aangepaste rassen gaat. De tomatenplanten groeien niet zo hard omhoog als in de kas. Dat zou in sterk geautomatiseerde indoor teeltfaciliteiten niet praktisch zijn. Momenteel heeft Infarm vier rassen cherrytomaten die goed in hun teeltplan passen. Zelf veredelt Infarm ook, al zoekt men partners om dit proces te versnellen.

Kilo's
In eerste instantie lag de focus van Infarm bij het indoor telen op voedselveiligheid. Daarmee wil men zich onderscheiden, nog steeds. Maar ook op het gebied van oogsten kan men zich onderscheiden. Momenteel realiseert men een oogst van 81 kilogram tomaten per vierkante meter per jaar. Daarbij gaat het om cherrytomaten. Pavlos ziet echter nog veel groeipotentie, zowel qua kilo’s – “de 100 kilo per vierkante meter per jaar gaan we makkelijk halen de komende tien jaar” – als qua brix. Die brix ligt nu op 9 à 10 en dat is volgens Director of Crop Science ‘al hoog’.

Werk aan de winkel dus voor de knappe koppen van Infarm. Uitdagingen zijn onder meer het vinden van optimale voedingsrecepten, irrigatie en vooral ook optimale fotosynthese, zodat het gewas maximaal gebruik maakt van het gegeven licht. Als dat lukt, is zelfs 200 kilo cherrytomaten oogsten per vierkante meter per jaar mogelijk. “Wij zien geen grenzen. In ons eigen onderzoek laten we onze mensen ook vijftig procent van de tijd vrij. Dan kunnen ze onderzoek doen naar dingen waarmee ze zelf komen en eigen ideeën testen. Dat is denk ik ook waarom we al zover gekomen zijn.”

Voor meer informatie:
Infarm
www.infarm.com