met shoarma aubergine als gemaksproduct de markt in?

"Altijd op zoek naar middelen om de aubergine te laten zien aan het grote publiek"

Tholen - Purple Pride presenteerde in mei haar eigen aubergineshoarma. Het merk van Growers United, van origine een telersvereniging gericht op de teelt van aubergines, wil hiermee inspelen op de stijgende populariteit van veganistische producten en de aubergine in de markt zetten als convenienceproduct.

“In 2017 at één op de vijf mensen aubergine in Nederland en dat is tegenwoordig één op de drie,” vertellen Jurre Schottelndreier en Rob Mulder van Purple Pride. “Dat is een serieuze consumptiegroei. Dit komt natuurlijk mede doordat de aubergine een inhaalslag te maken heeft. De penetratie van de tomaat en paprika ligt bijvoorbeeld veel hoger. Shoppers vinden het echter vaak een drempel om met aubergine aan de slag te gaan, omdat zij niet goed weten hoe zij de aubergine moeten toepassen of bereiden.”

Daarom richt Purple Pride zich op het inspireren van de shoppers. “De groei laat zien dat ongeveer 5 miljoen mensen wel aubergine eten, maar dat betekent dat er nog 12 miljoen mensen bij te winnen vallen. Ons motto is ‘Aubergine bij iedereen op het weekmenu’ en om dit te realiseren zijn er veel knoppen waar je aan kunt draaien.”

Aubergineshoarma

Gebruiksgemak
Het potentieel benutten kan, volgens de mannen, op diverse manieren gebeuren. “Het belangrijkste is om de consument te inspireren en de veelzijdigheid van de aubergine te laten zien. Gemak speelt hierbij een belangrijke rol. Voor aubergine is pre-store inspiratie bijvoorbeeld uitermate belangrijk,” gaat Jurre verder. “Uit marktonderzoek (GFK) onder shoppers in verschillende landen blijkt dat veel mensen geen aubergine kopen, omdat ze niet weten wat ze ermee moeten bereiden. Ze kiezen dan voor veiligheid met andere groenten, zoals courgette, paprika of tomaat. Deze doen ze in hun mandje om vervolgens te kijken wat ze ermee doen. Consumenten kopen aubergine echter alleen als ze weten wat ze ermee willen gaan maken. En hier ligt dan ook juist de groeipotentie van de aubergine.”

“De opkomst van maaltijdboxen of -pakketten is daar een goed voorbeeld van,” gaat Rob verder. “Dit is een fantastische wijze om mensen met de aubergine te laten werken. Je krijgt een recept en alles is voor je bedacht. Zo kun je consumenten inspireren aan de hand van recepturen. In Zweden werken we bijvoorbeeld ook al met QR-codes op iedere aubergine die linken naar een recept, waarin vervolgens perfect wordt uitgelegd wat er allemaal bij gepakt moet worden. Dat werkt hetzelfde bij onze aubergineshoarma. Het is een gemaksproduct, omdat het al op smaak is gebracht en je deze alleen aan hoeft te bakken.”

Foodservice
“Met de aubergineshoarma richten we ons nu eerst in grotere mate op de foodservice. Dit is een strategische keuze om op deze manier aubergines bij iedereen op het weekmenu te krijgen,” vult Jurre aan. “Als een chef een heel mooi gerecht met aubergine op zijn kaart zet, dan denken mensen: ‘Kan ik dit zelf ook maken?’ Dit is een eerste moment waarop je mensen kunt bereiken. Door de vlezige structuur van de aubergine, is het product ideaal te gebruiken in vega(n)gerechten. Doordat het product rijk is aan vezels, is het ook nog eens heel gezond. Daarom zeggen we weleens: alle lichten staan op groen voor de aubergine.”

Purple Pride startte in 1996 toen drie familiebedrijven, Gebr. Van Duijn, Auberginekwekerij De Jong en Greenbrothers, besloten om de telersvereniging op te richten. Nu, 26 jaar later, bestaat de vereniging nog steeds uit dezelfde samenstelling en leveren vijf teeltlocaties een oogst op van ruim 30 miljoen kilo aubergines per jaar. Met een teeltoppervlakte van 55 hectare en ruim 50% van de Nederlandse aubergineteelt is telersvereniging Purple Pride marktleider in Nederland,” vertelt Rob.

Ondanks dat het afgelopen jaar geen fantastisch jaar is geweest voor de aubergine, heeft de vereniging toch weer een groei van 5 hectare door kunnen maken. “Schaalvergroting helpt bij de verduurzaming van onze kassen, zorgt voor een betere positie in de markt. Een minder jaar heeft dan weinig grote gevolgen als je ziet dat er een constante groei is van consumptie en penetratie in de markt van de aubergine. De potentie op de lange termijn is er absoluut.” Begin juni werd bekend dat Van Onselen Aubergines per 1 januari 2023 bij de club aansluit. 

Jan van Duijn, Frank Groenewegen, Pleun van Duijn, Ben Groenewegen, Peter de Jong en Rob van Duijn van Purple Pride

Specialties
Naast de traditionele paarse aubergine biedt Purple Pride ook de (mini-)graffiti- en nasu-aubergines aan. “De traditionele aubergine is voor veel consumenten nog vrij exotisch, waardoor dit helemaal geldt voor onze specialties. Toch zie je dat de stijging in consumptie van de paarse aubergines ook doorwerkt bij bijvoorbeeld de graffiti. Als ze er een aantal keer mee hebben gekookt, wordt toch besloten om ook eens te kijken naar eventuele andere variëteiten. De vraag van graffiti groeit percentueel net zo hard als de traditionele. Alleen liggen de absolute aantallen wat lager.”

De stijging van de populariteit in mini-groenten werkt, volgens Rob, echter niet volledig door naar de aubergine. “Je ziet toch dat cherrytomaatjes en mini-komkommers als snack worden geconsumeerd. Alleen kun je de mini-graffiti niet rauw eten, maar deze is dan wel weer zeer geschikt voor de horeca. Eén aubergine per couvert is natuurlijk esthetisch ideaal.”

Kijkend naar de toekomst blijft de hoofdmoot van Purple Pride de aubergineteelt. “Met onze ondernemersgeest zijn we altijd op zoek naar middelen om de aubergine te laten zien aan het grote publiek. Het hele traject van de shoarma was heel interessant om te bewandelen. Hoe het hele proces tot stand is gekomen, is voor onze telers ook heel leuk geweest; recepturen testen, proeven en aanpassen. Uiteindelijk komt er een eindproduct uit, waar we echt trots op zijn. Zo liggen er nog wel meer ideeën op de plank. Uiteindelijk zal het echter altijd ons doel zijn om ons hoofdproduct, de aubergine, onder de aandacht te brengen.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 5, 36e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Purple Pride
purplepride@growersunited.nl 
www.purplepride.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven