"Aantal rassen in vertical farm teruggebracht van 200 tot 40"

"Het is allemaal heel snel gegaan en we wisten nog niet eens wat onze doelen waren. Tijdens intensieve zakelijke analysesessies gedurende een periode van 3 dagen kwamen we erachter dat aquaponics financieel niet haalbaar was voor ons en dat de sla die we teelden ons geen competitief voordeel zou bieden, vooral gezien de investeringen die nodig waren om de activiteiten op te schalen," zegt Martin Vogelbaum, mede-oprichter van het Spaanse MyGreens. Daarom hebben ze besloten over te stappen op microgroenten en hydroponics.

Martin Vogelbaum en Allan Garnier werkten allebei in de technologiesector voor het multinationale bedrijf Oracle toen ze geïntrigeerd raakten door vertical farming. Hun nieuwsgierigheid leidde hen naar een bedrijf dat gebruik maakt van aquaponics en drie jaar lang combineerden ze hun fulltime banen met hun eigen aquaponicsbedrijf.


Martin Vogelbaum en Allan Garnier

B2B via e-commerce
Toen ze overstapten op een nieuw bedrijfsmodel op basis van hydroponics en microgroenten, zijn ze direct gaan werken voor de commerciële sector in het hogere segment, zoals Michelinster-restaurants.

Martin vertelt dat veel producenten van microgroenten failliet zijn gegaan tijdens de lockdowns als gevolg van Covid, of omdat de kwaliteit van hun microgroenten gewoon niet voldoende was. Maar de kwaliteit van de MyGreens-producten heeft hen in leven gehouden, vooral omdat ze zicht richten op het hogere segment. "Het is een heel avontuur geweest," zegt Allan. "We zijn begonnen met verkopen aan een lokaal Michelinster-restaurant en andere locaties. Dit brengt ons op het punt dat we willen uitbreiden, dus we zijn op zoek naar distributeurs. We hebben er nu twee in de regio, zodat we aan nog meer restaurants kunnen leveren."

MyGreens wil nu ook uitbreiden naar andere regio's in Spanje en er komt binnenkort een extra vestiging. "We hebben € 140.000 opgehaald om de uitbreiding te bekostigen," zegt Martin.

Duurzaamheid voorop
Momenteel teelt MyGreens een uitgebreid aantal microgroenten, zoals veel verschillende variëteiten koolrabi, boerenkool en rucola. Het interessante eraan is dat hun service gebaseerd is op abonnementen. "Er zijn verschillende abonnementsvormen, waarbij de klanten elke week de verse microgroenten direct aan de deur geleverd krijgen," zeggen ze.

Uiteraard stoppen hun activiteiten op het gebied van duurzaamheid niet bij de teelt zelf. De plastic containers waarin de microgroenten worden geleverd, zijn herbruikbaar en MyGreens haalt deze weer op bij hun klanten. Ze worden schoongemaakt en gesteriliseerd en daarna weer opnieuw gebruikt. Tegelijkertijd bieden ze nu plasticvrije containers, gemaakt van maiszetmeel en plantencellulose, zodat ze volledige biologisch afbreekbaar is.

Productaanbod uitbreiden
Het uitgebreid aanbod van MyGreens heeft ook zo zijn eigen uitdagingen, zegt Martin, vooral omdat ze oorspronkelijk meer dan 200 variëteiten wilden telen in hun vertical farm. "We hebben dat nu teruggebracht tot 40," lacht hij.

"Tegelijkertijd testen we nieuwe variëteiten, om te zien hoe we ze samen met onze normale gewassen kunnen telen. Het kan echt lastig zijn om verschillende variëteiten tegelijkertijd te telen, maar als je een oplossing hebt voor de uitdagingen zijn je klanten blij met een grotere keuze aan verse groenten, die direct aan de deur geleverd worden."   

Voor meer informatie:
Martin Vogelbaum, mede-oprichter
martin.vogelbaum@mygreens.es
martin.vogelbaum@mygreens.eco

Allan Garnier, mede-oprichter
allan.garnier@mygreens.es 
allan.garnier@mygreens.eco 
MyGreens
www.mygreens.es   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven